Op Exponential Medicine zijn er meerdere presentaties geweest over de mogelijke toepassingen virtual reality en augmented reality. De één nog mooier en innovatiever dan de ander. Maar de grote vraag is wat we er nu mee gaan doen.
Bij virtual reality wordt een schijnwereld gecreëerd die afgesloten is van de echte wereld. Door met een bril uw ogen te bedekken waant u zich in een compleet andere wereld.
Augmented reality is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. Het is een mix van de realiteit met een virtuele toevoeging of verrijking. In de praktijk komt het er op neer dat er extra digitale content wordt toegevoegd aan uw gezichtsveld via een bril of een smartphone. Bekend voorbeeld hiervan is de succesvolle smartphonegame PokemonGo.
Pijnmedicatie
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat virtual en augmented reality wat toe kunnen voegen aan de gezondheidszorg. Er werd bijvoorbeeld een onderzoek gepresenteerd bij patienten met pijn. Het bleek, dat wanneer patienten met virtual reality werden behandeld een significant deel van deze patienten geen pijnmedicatie meer nodig had. Daarnaast werden verschillende positieve effecten op welbevinden gepresenteerd.
Tegenwoordig zijn er zeer veel smartphoneapps beschikbaar waarmee met behulp van een speciale houder voor de smartphone virtual reality van goede kwaliteit kan worden gecreëerd. Ook augmented reality applicaties komen steeds meer beschikbaar. De ene app is beter dan de ander. Niet voor niets stelde Brennan Spiegel, directeur van Cedars Sinai Health Services dat als virtual reality een therapie is, we een virtual reality apotheek nodig hebben om de kwaliteit te borgen.
Uitnodiging
Wat mij intrigeert, is dat ondanks dat er zoveel beschikbaar is en het goede resultaten oplevert, we er in de Nederlandse praktijk nog nauwelijks wat mee doen. Een van mijn doelen voor mijn bezoek aan dit congres is het vertalen van al die fantastische mogelijkheden die we daar zien naar de Nederlandse praktijk. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om u uit te nodigen samen met mij die vertaalslag te maken.
In mijn gezondheidscentrum zie ik elke dag volle wachtkamers en ik weet dat sommige patiënten, die voor een kleine ingreep komen best gestrest kunnen zijn. Denk aan een uitstrijkje, een ingegroeide teennagel of een verdachte moedervlek. Dat gecombineerd met de positieve resultaten én het zo gemakkelijk beschikbaar komen van virtual reality bracht mij tot het volgende idee. Wat als we patiënten in onze wachtkamer tijdens het wachten een rustgevende VR-ervaring geven, kan dat dan een stress reductie geven en het bezoek voor de patiënt aangenamer maken?
Er zijn voldoende apps, er is een gevalideerde korte vragenlijst die je patiënten voor en na de VR-ervaring kan laten invullen. Het is volgens mij eigenlijk gewoon (weer) een geval van ‘Just do it’. Ik heb al een enthousiaste huisarts in onze groep gevonden die meedoet, maar ik ben heel benieuwd of er nog meer mensen willen meedoen. Ik nodig u dan ook uit om contact met mij op te nemen als u mee wilt doen om te onderzoeken of uw patiënten minder gestrest raken door een VR-ervaring in uw wachtkamer.
Joris Arts
Bestuurder Gezondheidscentrum Kersenboogerd
—
Dit blog maakt onderdeel uit van een serie artikelen die deze week verschijnt op Skipr over ‘De reis naar de toekomst’, een reis van VvAA naar Exponential Medicine en Silicon Valley over de toekomst van de zorg. Op de E-health convention 2017 die op 14 november plaatsvindt in Amsterdam zal besproken worden hoe deze technologische innovaties in het Nederlandse zorgstelsel gebruikt kunnen worden. U kunt zich nog inschrijven >>> http://ehealthconvention.nl/