Kun je lopend naar Groningen? Dat hangt er natuurlijk vanaf vanuit welke plaats je start.
Woon je in Foxhol, dan gaat dat nog prima, maar het is anders als je vanuit Utrecht reist. Het kan natuurlijk wel, maar vanuit Utrecht is het sneller met de trein of met de auto. Tenminste, als je vertrouwen hebt in de organisaties die zorgen voor de infrastructuur om met trein of auto te kunnen reizen. NS en Rijkswaterstaat zijn hierin cruciaal.
Zo is het ook met blockchain in de zorg. Je kunt het wel toepassen, maar vaak zijn er handiger manieren om je doel te bereiken. Blockchain wordt in potentie gezien als een van de meest ontwrichtende innovaties sinds de uitvinding van het internet. Investeringen in blockchain-technologie worden vooral door de financiële en technische sectoren gedaan, maar er liggen ook kansen voor andere sectoren, maar in de zorg zie ik voorlopig nauwelijks een nuttige toepassing.
Tijdens een van de presentaties over blockchain die ik bijwoonde, kwam het schema hieronder voorbij.
To-the-point kan ik wel zeggen. Toegepast op de zorg in Nederland, kan geconcludeerd worden dat een gemeenschappelijke entiteit die vertrouwd wordt, tot nu toe altijd aanwezig is geweest.
Met mijn betoog wil ik niet zeggen dat blockchaintechnologie niet nuttig is. Integendeel, ik voorzie dat blockchain in toenemende mate een rol zal spelen in omgevingen waarin partijen elkaar niet vertrouwen en er nog geen betrouwbare centrale autoriteit is. Ook bestaat de mogelijkheid dat bestaande processen hoge kosten met zich meebrengen. Daarom zie ik voorlopig een beperkte kans op toepassing van blockchain-technologie in de zorg op het gebied van identificatie en authenticatie en het registreren van toestemming voor het delen van informatie tussen zorgpartijen.
Ik volg deze ontwikkelingen op de voet en verwacht de komende jaren vaker te zullen schrijven over de ontwikkelingen van blockchain in de zorg.
Productmanager voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg en voor de jeugdzorg bij Centric