“Binnen de complexe en bij tijd en wijle weerbarstige omgeving van de zorgsector bent u een dapper en ook erg oprecht politica.” Deze liefdevolle woorden sprak professor Jeurissen over minister Schippers, bij zijn aanvaarding van de leerstoel betaalbare zorg. Ze zijn tekenend voor de rol die hij speelt in de semiwetenschappelijke hofhouding van het ministerie van Volksgezondheid.
Jeurissen werkt als adviseur van de minister en is in dienst van het – aan de Radboud universiteit gelieerde – onderzoeksinstituut IQ healthcare. Beide organisaties financieren Celsus, academie voor betaalbare zorg, waar de leerstoel betaalbare zorg onderdeel van is. Eén van de dingen waar Jeurissen zich mee bezighoudt, is het selecteren van mensen voor The Harkness Fellowship. Hij bepaalt mede wie in aanmerking komt voor een exclusief studiejaar van 130.000 euro. Het is niet niks. Het ministerie is al sinds 2007 de officiële partner voor deze enorme studiebeurzen, die het ook betaalt.
De studieprogramma’s van de beurzen worden door The Commonwealth Fund gemaakt, een Amerikaanse denktank die ook internationaal vergelijkend onderzoek doet. The Harkness Fellowship biedt een programma van een jaar aan ‘met als doel het bevorderen van een hoogwaardig Amerikaans gezondheidszorgsysteem door middel van duurzame internationale kennisoverdracht, onderzoek en het uitwisselen van lessen’. Krijgen de deelnemers de fijne kneepjes van het duurste en voor miljoenen mensen ontoegankelijke zorgstelsel bijgebracht? Wie selecteert Jeurissen precies hiervoor, in opdracht van het ministerie? Wie volgden na selectie van mede het ministerie zo’n studiejaar?
Ronkend persbericht
Vorige week kwamen de losse lijntjes bij elkaar. Het ministerie verzond een ronkend persbericht, want uit onderzoek zou blijken dat de Nederlandse zorg bovenaan een internationale vergelijking zou komen. De studie naar elf zorgstelsels is gefaciliteerd door The Commonwealth Fund. Het ministerie van VWS betaalt 30.000 euro voor deelname aan dat onderzoek. Drie keer raden wie het Nederlandse gedeelte van het onderzoek heeft gedaan… IQ healthcare; de onderzoeksgroep van de Radboud universiteit die samen met het ministerie de leerstoel van Jeurissen financiert. De conclusie: Nederland heeft de ‘beste toegankelijke zorg’. Vooral een compliment aan bereikbare huisartsen en huisartsenposten.
Investeren in een onderzoeksgroep (in 2016 bijna 550.000 euro), een ambtenaar van VWS aan een bijzonder hoogleraarschap helpen, én mensen buitenlandse studiebeurzen á 130.000 euro betalen via een particuliere denktank. Zie hier de semiwetenschappelijke hofhouding van het ministerie. Ondertussen kunnen ruim een miljoen mensen nog steeds hun zorgkosten niet betalen. En blijkt uit het Samenvattend Rapport Zorgverzekeringswet van de Nederlandse Zorgautoriteit dat maar liefst zeventien van de negentig ziekenhuizen met lange wachtlijsten – oplopend tot 52 weken – kampt. Hierover stuurde het ministerie dan weer geen ronkend persbericht…
Tweede Kamerlid voor de SP