De doelstelling van elke zorgprofessional zou een acht moeten zijn. Want alleen door op hoog niveau te werken, kunnen fouten voorkomen worden.
Regelmatig duiken berichten op van mensen die de kantjes ervan af lopen of zaken proberen te ontduiken. Ontduiken wordt ook wel aangeduid met ontwijken. Dat is een soort gedoogd ontduiken. Er zijn in dat geval vaak klokkenluiders die ‘aan de bel’ trekken. Ook in de zorg gebeuren soms dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Is dat dan erger dan wanneer hetzelfde in een winkel of bij een bank gebeurt?
In 2015 meldt het Adviespunt Klokkenluiders vierenzeventig nieuwe zaken. Een kwart van deze meldingen kwam uit de zorg. Wie zijn deze mensen die ervoor zorgen dat er een klokkenluider voor nodig is om orde op zaken te stellen? Klokkenluiders zijn nodig om de zesjes te melden. Nou ja, zesjes? De kwalificatie ‘onvoldoende’ is hier meer op zijn plaats, vind ik. Iedereen kent ze vast wel in zijn of haar omgeving. Of misschien ben je het zelf? Maar weet je dan van jezelf dat je op het randje van voldoende balanceert? Als dat zo is, houd je jezelf waarschijnlijk voor dat er anderen zijn die het nog veel bonter maken.
Perfectie kost tijd en geld
Wanneer je je vak serieus beoefent, neem je geen genoegen met een zes. De doelstelling van elke professional zou een acht moeten zijn, waarbij perfectie niet voor iedereen haalbaar is en ook niet altijd nodig is en misschien ook niet wenselijk is. Want perfectie kost tijd en geld. Het gaat om de combinatie van kennis, kunde (vaardigheid) en professie.
Ik ben van mening dat wanneer je je werk doet, de kennis op orde moet zijn. De vaardigheid verkrijg je door onder de hoede van een senior steeds beter te worden. En je professionele instelling maakt dat je ook beter wilt worden, dat je geen fouten wilt maken. En door de samenwerking met collega’s bereik je een prachtig resultaat. Mits al jouw collega’s over dezelfde professionaliteit beschikken.
Wedstrijd
Ik vergelijk het met het volleybalteam van mijn dochter Fleur. Sommigen meiden spelen al drie jaar, andere nog maar één jaar. Door te trainen verhoog je je vaardigheid. Tijdens en na de wedstrijd wordt het spelinzicht vergroot door te luisteren naar de coach. Om wedstrijden te winnen moet je als team allemaal willen winnen, die negen of tien willen halen. Elkaar helpen en steunen. Wanneer er dan een paar speelsters zijn die een zes ook wel voldoende vinden, wordt nagenoeg elke wedstrijd verloren.
Dit voorbeeld uit de sport is van toepassing op elke branche, dus ook op de zorg. Maar met name in de zorg is er een tendens dat tijd en geld steeds schaarser worden. Er wordt op ingezet dat meer medewerkers op een hoger niveau moeten gaan werken. De lager geschoolde arbeid wordt wegbezuinigd.
Niet iedere medewerker heeft de ambitie en de talenten om op het hoogste niveau mee te spelen. Wanneer mensen boven hun kunnen moeten gaan werken, neemt het risico op een lagere kwaliteit toe. Maar wanneer mensen professioneel met elkaar samenwerken, met passie en inzet, kunnen veel fouten voorkomen worden. Fouten in de zorg hebben vaak met mensen, met cliënten, te maken. De impact daarvan is vaak hoger dan wanneer een medewerker in een winkel of bij een bank een fout maakt. Als er dus fouten worden gemaakt, dienen deze erkend en zo mogelijk hersteld te worden. Een professional vindt een zes niet voldoende, maar gaat voor minimaal een acht.
Productmanager VVT en jeugdzorg bij Centric