Na jaren van stagnatie komt er weer beweging in de markt. Nu het stof van de stelselwijziging neerdaalt, schreeuwen de zorggebouwen om aandacht.
De gebouwen staan gedeeltelijk leeg, passen niet meer bij een veranderde visie of zijn qua uitstraling geen visitekaartje voor de zorgorganisatie. In de serie ‘Zorgvastgoed met Toekomst’ bracht het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een tiental recente bouwprojecten in de ouderenzorg in beeld. Onder het motto Het kan wel! toont de serie aan dat er ook in onzekere tijden mooie en inspirerende projecten te realiseren zijn. We zetten de belangrijkste trends op een rij.
1. Combinatie van (zorg)functies
Veel van het nieuwe zorgvastgoed is niet meer exclusief voor één doelgroep gebouwd. Ouderen met dementie, mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking vinden samen een plek in de nieuw ontwikkelde gebouwen, zoals te zien is in Eltheto in Rijssen, Huize Adama in Etten-Leur en Buitengewoon Zorgzaam in de Amersfoortse wijk Vathorst. Bij vastgoed dat wel voor een specifieke groep is bestemd, zoals voor mensen met dementie, gaat juist veel aandacht uit naar inrichting en ontwerp, zoals in De Koekoek in Veenendaal.
2. (Her)ontwikkeling met aandacht voor de omgeving
Zorgvastgoed is niet langer een eiland in de wijk, omgeven door groen en parkeerplaatsen. Nee, zorgvastgoed neemt een centrale plaats in en verbindt functies in en voor de wijk; een kerk, een theater, een dorpshuis in Ruinen of een gezondheidsplein in Het terras aan de Maas in Spijkenisse. Ook zien we voorbeelden waarbij het zorgvastgoed een wijkje op zich vormt, waarin ook wijkbewoners welkom zijn, zoals Rietveld in Alphen aan de Rijn.
3. Nieuwe samenwerking en financiering
Meer nadruk op de woonfunctie vraagt om intensievere samenwerking tussen corporatie en zorgorganisatie. In Het Heem in Baarlo is het vergroten van zelfredzaamheid van bewoners een gezamenlijke drijfveer. Ook het aanspreken van verschillende financieringsbronnen is in veel projecten noodzakelijk. De belangstelling van buitenlandse investeerders en institutionele beleggers blijkt groeiende.
4. Zorgtechnologie verbinden met duurzaam en energiezuinig bouwen
Duurzaam en energiezuinig bouwen is in zorgvastgoed nog geen gemeengoed. Recente projecten tonen aan dat er veel winst te halen is als deze thema’s verbonden worden met het toepassen van zorgtechnologie. De Prinsemarij in Dordrecht en de Veste in Naarden laten dit goed zien. Techniek ondersteunt hier zelfredzaamheid. Bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst: het kan wel!
Danielle Harkes
Manager Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, spreker Zorgvastgoed Dag 2016 op 11 mei.