Professionele zorgverleners in de eerste lijn kunnen leren van de unieke kennis waarover ggz-ervaringsdeskundigen beschikken.
Ggz-cliënten vinden de deskundigheid van de huisarts over psychische klachten en aandoeningen voor verbetering vatbaar, blijkt uit een enquête van het Landelijk Platform GGZ onder driehonderd mensen. De huisarts neemt psychische klachten serieus, maar informatievoorziening, deskundigheid en begeleiding kunnen beter. Ruim 40 procent acht de poh-ggz ‘onvoldoende deskundig’ op het gebied van psychische klachten.
Oplossingen waaraan wordt gedacht zijn méér afspraken (met beroepsorganisaties en in standaarden) en waarschijnlijk ook méér subsidie en méér onderzoek, de gebruikelijke reacties op problemen in de zorg. Eigenlijk moet allereerst de vraag beantwoord worden: Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? De oplossing voor het gebrek aan ggz-deskundigheid in de eerstelijnszorg is de inzet van ggz-ervaringsdeskundigen. Heel effectief, heel simpel en heel efficiënt.
Heel effectief
Ervaringsdeskundigen weten wat het is om psychische problemen te hebben. Ze hebben ervaring opgedaan met behandeling, herstelproces én steun vanuit hun omgeving. Ze staan naast de patiënt en geven tips om de eigen regie of kracht te benutten en gezonder te leven. De inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz is bewezen effectief. Hun rol en meerwaarde wordt binnen de ggz-breed erkend. Er zijn zelfs mbo- en hbo-opleidingen voor.
Heel simpel
Ggz-ervaringsdeskundigen zijn georganiseerd in en rond ggz-instellingen. Ze zitten in cliëntencentra of zijn bekend bij instellingen. Ook de nieuwe opleidingen zijn een vindplaats. Huisarts en poh-ggz kunnen ggz-ervaringsdeskundigen direct opnemen in hun team. Gezondheidscentra kunnen een pool van ggz-ervaringsdeskundigen creëren waarop een beroep wordt gedaan als een patiënt met psychische problemen dat op prijst stelt.
Heel efficiënt
Professionele zorg van de huisarts, poh-ggz of wijkverpleegkundige moet kortdurend zijn, vinden overheid en zorgverzekeraars. Ervaringsdeskundigen kunnen wel de tijd nemen en over een lange periode steun bieden. Zij doen dit namelijk als vrijwilliger. De vergoeding mag maximaal 1500 euro per jaar bedragen. Er hoeft dan geen belasting te worden afgedragen.
Behalve effectief, simpel en efficiënt is dit ook heel zinvol. Ervaringsdeskundigen kunnen hun ervaringen positief inzetten voor anderen. Professionele zorgverleners in de eerstelijnszorg leren weer van de unieke kennis waarover ervaringsdeskundigen beschikken. De samenwerking tussen huisartsen en ggz-ervaringsdeskundigen kan in de toekomst nog veel meer moois opleveren.
Directeur van GezondNL