Binnen de muren van de ziekenhuizen zijn we heel erg gewend geraakt aan hoe dingen nu eenmaal gaan. Maar er is veel te winnen door anders te leren kijken. Want wat is nu echte gezondheidszorg?
Het was gemakkelijk geweest om deze blog te beginnen met: In deze donkere en koude dagen rond de feestdagen…’. Maar we hebben tot nu toe de warmste winter ooit! “Het voelt helemaal niet als kersttijd!”, hoorde ik onlangs nog om me heen. Ik snap precies wat ze bedoelen. Ik betrap mezelf erop dat kerst voor mij hoort met kou, dikke truien en warme chocolademelk. Maar als ik nou eerlijk ben, zou ik dat werkelijk als de essentie van kerst benoemen? Wat is nou eigenlijk een ‘echte’ kerst?
Mijn broer woont in West-Australië. De traditie daar wil dat je met je vrienden op eerste kerstdag ’s ochtends naar het strand gaat om met zijn allen in zwembroek te ontbijten. Na afloop vlucht iedereen snel weer naar de airco van thuis, want boven de 40 graden is het strand geen pretje… Is het dus voor hem dan geen echte kerst?
Nieuw jaar
En als we de kerst dan gehad hebben, wensen we tot diep in januari elkaar een gelukkig nieuwjaar. Een ‘nieuw’ jaar. Een innovatiejaar? Je kunt zo ongeveer iedere dag van dat nieuwe jaar vullen met het bijwonen van innovatiebijeenkomsten, innovatie-seminars, – webinars en -meetings. 2016 Zal vast weer veel innovatie brengen, maar ik denk dat dit vooral het jaar zal worden waarin we echt transitie in de gezondheidszorg zullen gaan zien. Transitie van fysieke dokter-contacten naar virtuele consulten, transitie van derde lijn naar tweede lijn en zo verder tot de nulde lijn aan toe. Maar ook transitie van ziektereparatie naar gezondheidsbevordering. Of is dat dan geen ‘echte gezondheidszorg’ meer?
Tsja, wat is ‘echte’ gezondheidszorg eigenlijk?
– Is dat je om 11.00 uur in de ochtend op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde melden met je koffertje met daarin je pyjama en je tandenborstel, omdat de dokter op de poli heeft bedacht dat hij je bloedarmoede klinisch nader wil analyseren?
– Of is dat een kinderarts die bij je zieke kind thuiskomt, zoals dat bij mijn grootouders vroeger ging? Of is dat juist nieuw, want zorg op maat? Of is dat geen echte gezondheidszorg, zoals je die zou wensen voor je kind?
Anders leren kijken
Binnen de muren van de ziekenhuizen zijn we heel erg gewend geraakt aan hoe dingen nu eenmaal gaan. We zijn haast gaan denken dat de manier waarop we het altijd hebben gedaan de enige goede manier is. Maar er is veel te winnen door anders te leren kijken.
Hans Andreus dichtte:
Ik ben benieuwd naar,
maar ook bang voor,
het meervoud van bijvoorbeeld
stoelen.
In dit gedicht zet hij gewone begrippen als enkelvoud en meervoud op losse schroeven. En als vaste dingen ineens in een ander licht komen te staan, dan voelt dat een beetje raar, zelfs een beetje griezelig. Dan klopt het niet meer. Dat griezelige gevoel kan een verlangen naar de goede oude tijd oproepen. Maar ik vind het juist wel spannend, op een prettige manier. Door vragen te durven stellen bij de huidige werkelijkheid kan er ruimte ontstaan voor verbetering. Dan ontstaat de kans om de patiënt nog beter te helpen.
Ik wens u een heel gelukkig nieuw jaar!
Directeur van de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen