Beleggers in vastgoed hebben grote interesse voor zorgvastgoed. Waar komt deze belangstelling vandaan? Zij zijn nou niet ineens begaan met de zorg. De verklaring ligt in de vastgoedmarkt zelf. Er is behoefte aan nieuwe typen vastgoedbeleggingen, want de vooruitzichten in de traditionele vastgoedmarkt zijn niet meer zo rooskleurig en obligaties zijn geen alternatief.
Jarenlang ben ik werkzaam geweest in de beleggingswereld, het grootste deel van de tijd als vastgoedbelegger. De rente op staatsobligaties daalde gedurende mijn loopbaan van ruim 12 procent begin tachtiger jaren naar minder dan 1 procent nu. Obligatiebeleggingen zijn niet meer zo interessant.
Tot 2008 kende de vastgoedsector in Nederland hoogtijdagen enerzijds door de krachtige groei van de dienstensector en anderzijds vanwege de toenemende bestedingskracht van de consument. Veel kantoren, maar ook winkels en winkelcentra, zijn in deze tijd gebouwd. Dit type vastgoed heeft nu structurele problemen. Leegstand is hoog. Er zijn veel teveel kantoren gebouwd en zoveel winkels als Nederland nu kent, zijn niet meer nodig nu de consument meer en meer inkopen doet via Internet.
Vergrijzing
Wat is er dan nu nog interessant voor de vastgoedbelegger? Of meer precies voor onze pensioenfondsen, want die zijn verreweg de grootste belegger in vastgoed via vastgoedfondsen. Het antwoord moet gezocht worden bij de vergrijzing van Nederland. Die zorgt ervoor dat 50-plussers het liefst de eigen woning verkopen om een huurwoning te betrekken in de vrije huursector. Bij voorkeur met zorgvoorzieningen in de buurt, voor het geval dat nodig mocht zijn. Er zijn echter veel te weinig woningen in de vrije huursector. Met veel vraag en weinig aanbod is dat een mooie beleggingscategorie voor de vastgoedbelegger. Is dit ook een (beleggings)markt voor zorginstellingen?
De vergrijzing zorgt ook voor een sterke toename van de zorgvraag in zowel de cure als de care en daarmee voor een toename van de vraag naar zorgvastgoed. Het beursgenoteerde Cofinimmo bijvoorbeeld kijkt naar projecten zowel in de lange termijn zorg als in de acute zorg. Eind 2014 kocht dit fonds voor 90 miljoen euro acht operationele centra en vijf ontwikkelingsprojecten. De huurcontracten hebben gemiddeld een looptijd van vijftien jaar. Cofinimmo wil nog meer zorgvastgoed kopen voor haar vastgoedportefeuille, zoals ook vele andere vastgoedbeleggers die nu het vizier op de zorgvastgoedmarkt hebben gezet.
Wonen en zorg
De aantrekkingskracht voor de vastgoedbelegger ligt vooral in de lange termijn huurcontracten. Zorgvastgoed is toch vooral specifiek van karakter en als het leeg komt, vaak niet makkelijk meteen weer te verhuren zonder additionele investeringen te moeten doen. Een groot deel of wellicht wel het grootste deel van het zorgvastgoed is vastgoed waar zorg en wonen gecombineerd wordt. Door de aanscherping van de toelatingscriteria door de overheid sluit een deel van dit zorgvastgoed niet meer aan op de vraag en lijkt het de functie te verliezen.
De vraag is er overduidelijk wel. Nu komt het erop aan deze aansluiting weer te vinden door woonvoorzieningen te combineren met zorgpakketten die de bewoner kan inkopen. Hier ligt een vraag voor de zorgmarkt. Succesverhalen zijn er reeds en belangstelling dus ook. De vastgoedbelegger is er klaar voor, maar dit is ook een interessante markt voor woningcorporaties. Zo transformeert de Stichting Ouderenhuisvesting Rijnmond nu een voormalig verzorgingshuis naar een appartementengebouw waar wonen en zorg mogelijk zijn, en waar de bewoners zelf de zorg inkopen. Dit concept wordt ingevuld door de nieuwe franchiseformule de Zorgbutler.
De ontwikkelingen in de grote en groeiende markt voor zorg en wonen is voor mij aanleiding om op 24 november samen met Skipr een masterclass te organiseren waar twee casussen centraal staan met oplossingen in zorg en wonen. Ik nodig u graag uit voor deze masterclass.
Directeur IVVD
———————-
De zorg voor ouderen verschuift naar gemeenten. Zorginstellingen en zorgondernemers spelen actief in op de ontwikkelingen in de nieuwe woonzorgmarkt. Nieuwe woonvormen ontstaan. Voor welke oplossingen wordt gekozen? Hoe zit het met de financiering? Twee casussen staan centraal tijdens deze masterclass. Deze interactieve masterclass wordt georganiseerd door het Instituut voor Vastgoed en Duurzaamheid en Skipr en wordt gehouden in het inmiddels gesloten verzorgingshuis de Schutse in Rotterdam en dat nu wordt getransformeerd naar de nieuwe zorgformule De Zorgbutler. Hier vindt u meer informatie over de masterclass.