De vernieuwing in zorg en welzijn neemt steeds duidelijker vormen aan. Niet omdat de overheid zegt dat het moet, maar omdat mensen en zorgorganisaties dat willen, of zelf vinden dat het moet.
Een paar weken geleden was ik bij het Wmo-congres in Utrecht, waar allerlei mensen en organisaties hun initiatieven presenteerden. Sommige waren een burgerinitiatief, andere waren ontstaan vanuit zorg- en welzijnsorganisaties. Vrijdag 3 juli gaan 175 zorgorganisaties hun plannen voor kwaliteitsverbetering en vernieuwing presenteren in het kader van plan van aanpak verbetering kwaliteit verpleeghuiszorg van VWS. Deze 175 organisaties hebben initiatieven ingediend voor 757 locaties. Staatssecretaris Van Rijn rekende op 200 initiatieven, toen hij zijn oproep deed aan de zorgorganisaties. Dat het er bijna vier maal zoveel zijn, vervult mij met trots op onze branche.
Cliënten en zorgprofessionals centraal
In de plannen van de zorgorganisaties staan cliënten en zorgprofessionals centraal. Het mooie van het programma van de staatssecretaris is dat juist zij op 3 juli de vernieuwingsvoorstellen gaan beoordelen. Hun mening telt over welke initiatieven binnen het programma uitgevoerd gaan worden, en welke niet. Het is niet aan ActiZ, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en andere partners van de taskforce om aan deze keuze voorbij te gaan. Deze partijen zijn er wel bij, ook ActiZ zal deelnemen aan deze ‘voice of care-dag’. Maar wij kiezen niet.
We hebben er wel een mening over. Wat ActiZ betreft, worden al deze voorbeelden opgenomen in het kwaliteits- en vernieuwingsprogramma van het ministerie. Maar we gaan ook door als dit niet gebeurt. De vernieuwingsbeweging was er al en is niet meer te stuiten. De beweging is gericht op mensen die zich geconfronteerd zien met de rafelranden van het leven, met verlies in allerlei opzichten. Dan draait het om vragen als ‘Hoe bevorder ik een zo comfortabel mogelijk leven, fysiek en mentaal?’ en ‘Hoe draag ik bij aan welbevinden?’ ActiZ heeft de ambitie van de branche verwoord in de notitie ‘Ruimte scheppen voor welbevinden.’
Verbeterging van kwaliteit
We zijn blij dat we via het kwaliteitsprogramma van staatssecretaris Martin van Rijn zichtbaar kunnen maken hoe onze leden in groten getale voortgaan met het werken aan verbetering van de kwaliteit van onze verpleegzorg. We zijn eveneens blij met de bereidheid van VWS ons hierbij te steunen, onder andere door het faciliteren van leernetwerken.
Waar ik vooral naar uitkijk is dat de voorstellen die last hebben van de talloze wetten, regels en voorschriften de ruimte krijgen om buiten de lijntjes te kleuren. Ik hoop dat de Algemene Maatregelen van Bestuur die dit mogelijk moeten maken, er snel zijn. Waarom wachten tot 2016, als we vandaag al kunnen beginnen, of beter gezegd, gisteren al zijn begonnen?
Directeur van ActiZ