In de brief ‘Kwaliteit loont’ was het al aangekondigd en deze week voegde minister Schippers de daad bij het woord: zij stuurde plannen naar de Tweede Kamer om de risicoverevening voor mensen met een chronische aandoening een forse impuls te geven. Het moet voor verzekeraars aantrekkelijk zijn om mensen te verzekeren die een chronische aandoening hebben, zoals diabetes. Dat is het nu niet. Verzekeraars kijken vooral behoedzaam of de zorgkosten van deze patiënten wel voldoende worden gecompenseerd.
Het plan van de minister is een mooie eerste stap. Maar we hebben nog wel wat meters te maken. Zorgverzekeraars proberen uit alle macht de zorgkosten voor verzekerden met een chronische aandoening in de hand te houden. Altijd hebben ze in hun achterhoofd dat deze verzekerden voor hen verliesgevend zijn. Een potentiële verzekerde met een risico op hoge zorgkosten weigeren mag niet. Ontmoedigen gebeurt soms wel. Niet voor niets is de Nederlandse Zorgautoriteit bezig met een onderzoek naar vormen van indirecte risicoselectie.
Een voorbeeld daarvan is de aanvullende verzekering. Mensen met diabetes klagen regelmatig over het gebrek aan mogelijkheden om echt een goede, passende aanvullende verzekering af te sluiten. En wie een goede aanvullende verzekering heeft, stapt niet snel over op een andere zorgverzekeraar voor de basiszorg. Ook al is de premie aantrekkelijker en ook al is dat wettelijk mogelijk. Zorgverzekeraars ontmoedigen zo’n overstap bovendien vaak door te eisen dat basiszorg en aanvullende verzekering gecombineerd worden.
Financiële zelfmoord
Diabetesvereniging Nederland hoopt dan ook dat de compensatie die de minister voorstelt genoeg zal zijn om de zorgverzekeraars over de streep te trekken. De aarzelingen van Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering (recent in Zorgvisie) stemmen nog niet gerust: “Ik zie zorgverzekeraars eind van dit jaar hun reclamecampagne nog niet richten op chronisch zieken. Dat zou financiële zelfmoord zijn”. Bij Diabetesvereniging Nederland zien we dit wél voor ons. De minister is klip en klaar in haar brief en we gaan haar daaraan houden.
Een robuuste compensatie is dus nodig. Maar zorgverzekeraars zouden zelf nog zeker twee stappen moeten zetten om ook echt aantrekkelijk te zijn voor verzekerden met een chronische aandoening, zoals diabetes. In de eerste plaats kunnen zorgverzekeraars een polis aanbieden in combinatie met een adequate aanvullende verzekering. Stop in die aanvullende verzekering zorg die voor die groep verzekerden relevant is. Dat is een goede mogelijkheid voor verzekeraars om verzekerden met een chronische aandoening aan zich te binden. Dit moet kunnen, als de basiszorgkosten voldoende gecompenseerd worden.
Eigen risico verlagen
Daarnaast hebben zorgverzekeraars de mogelijkheid om het verplichte eigen risico deels of geheel te verlagen onder voorwaarden. Bijvoorbeeld als verzekerden meedoen met bepaalde preventie- of zelfmanagementprogramma’s. Dat is erg interessant voor verzekerden met een chronische aandoening, want hun eigen risico maken ze elk jaar binnen de kortste keren op. Verlaging van het eigen risico merken zij dus direct in hun portemonnee. Tot nu toe hebben zorgverzekeraars van deze wettelijke mogelijkheid nog geen gebruik gemaakt.
Diabetesvereniging Nederland is blij met het besluit van de minister en ziet grote mogelijkheden voor mensen met diabetes. Wij gaan graag met de zorgverzekeraars om de tafel om te bespreken hoe ze hieraan invulling kunnen geven. Wij spreken al met een groot aantal zorgverzekeraars over betere diabeteszorg. Zij hebben patiëntenverenigingen nodig om mee te denken over hoe zij verzekerden met een chronische aandoening aan zich kunnen binden. Het besluit over de risicoverevening biedt een extra dimensie om hier spijkers met koppen te slaan.
Voorzitter Diabetesvereniging Nederland