Wie de politiek, de markt en het gedrag van cliënten goed in de gaten houdt, kon allang weten dat er verzorgingshuizen moesten worden gesloten. Los van de vraag of we het daar mee eens zijn: iedere bestuurder heeft dat zien aankomen en erop kunnen inspelen.
Bij de RSZK (Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen) bijvoorbeeld hebben wij al in 2013 in kaart gebracht wat ons te wachten stond. We organiseerden zeepkistbijeenkomsten voor alle medewerkers. En we zeiden: “Dit speelt er, dit betekent het voor ons. Dit gaan we eraan doen.”
Daarna boekten we de boekwaarden van onze verzorgingshuizen af. Zo bouwden wij een buffer op. En we wonnen tijd om de aanzienlijke omzetdaling van pakweg 20 procent beter het hoofd te kunnen bieden. Helaas moeten ook wij afscheid nemen van personeel, want tot eind 2016 leveren we bijna 12 miljoen euro in.
Huishoudelijke hulp
Iedereen kon verder zien aankomen dat gemeenten de grens voor huishoudelijke hulp zouden verleggen. Het is afwachten waar die grens komt te liggen. Maar intussen ontstaat er een groep mensen die eerst wel hulp bij het huishouden kreeg en deze hulp nu niet meer krijgt.
Speel daar op in, zeggen wij. Kijk om je heen, denk na, durf. Benut de kansen. Dat is ons devies. En bied waar mogelijk ook hulp op particuliere basis. Dus aan mensen die geen recht meer hebben op huishoudelijke hulp van de gemeente.
Meedoen
Met ‘RSZK Services’ geven wij dat tegengeluid. In dit verband werken wij samen met gemeenten, woningcorporaties, lokale ondernemers en onderwijsinstellingen. Met zijn allen willen we dat iedereen kan blijven meedoen.
Wij zijn op verschillende niveaus actief. Onze ‘Huishoudelijke Hulp & Co’ levert hulp op particuliere basis. Niet alleen aan ouderen, want mantelzorgers of tweeverdieners met jonge kinderen kunnen eveneens gebruik maken van deze diensten.
Naast de huishoudelijke hulp bieden wij ‘comfortdiensten’ aan. Met deze service spelen wij in op de behoefte aan ondersteuning, begeleiding en gezelschap. Samen winkelen, samen naar de huisarts of het ziekenhuis. De hond uitlaten, oppassen, de krant voorlezen, leren om te gaan met de computer.
PSV
Het mooiste voorbeeld, vind ik, is dat we een hulpbehoevende kunnen meenemen naar een voetbalwedstrijd, in ons geval naar PSV. Uiteraard kost dat geld. Maar welke dienst er ook wordt gevraagd, er is een vast tarief van 14,95 euro per uur. Hierdoor ontstaat nieuw werk in de zorg. Goed idee, toch?
Leo van Erp
Bestuursvoorzitter van de Regionale Zorgcentra de Kempen (RSZK) in Bladel. Op 1 maart 2015 gaat hij met pensioen. Van Erp studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1995 werd hij directeur verpleeghuis in Bladel, enkele jaren later enig bestuurder, daarna voorzitter van een driehoofdig bestuur. In 2011 schreef hij ‘Op zoek naar een mens. Verhalen over Ouderen en Zorg’.