Kent u ze nog, die glazen flessen yoghurt van 25 jaar geleden met een groene metalen dop? Je had een schraper nodig om ze leeg te maken.
Tegenwoordig hebben we honderd potjes yoghurt staan bij de supermarkt, voor iedereen zijn eigen smaak. Geweldig toch hoe die individualisatie ons de ruimte geeft om dagelijks andere keuzes te maken? Wist u dat de proceskosten voor het maken van die yoghurt zijn gedaald in de afgelopen 25 jaar? Hoe kan dat nou, een sterke individualisatie voor lagere kosten?
Verzuiling
Hoe zit dat in de zorg? Hier streven we altijd naar 100 procent kwaliteit en betrouwbaarheid. Met al die variabelen en enorme hoeveelheid procesdeelnemers is dat natuurlijk geen haalbare kaart. Het streven naar perfectie heeft ons wel gebracht naar de top van de wereld in kwaliteit van zorg en leven. Die kwaliteit van zorg en leven moet ook 100 procent zijn, ik ben zelf 55 jaar, dus langzaam aan wordt dit een persoonlijke kwestie. Het probleem zit er in dat we de hele zorgketen ook zo hebben ingericht, de bekende verzuiling. Echter voor alle achterliggende en ondersteunende uprocessen is die 100 procent helemaal niet nodig.
Variaties
De yoghurt met aardbei wordt voor 80 procent op dezelfde manier gemaakt als de vanilleyoghurt met rode vruchten. De basis is de productie van yoghurt en de rest wordt pas later toegevoegd. De voorspelbaarheid van die basis is dan ook veel hoger dan voor het eindproduct. Dat laatste moet snel in de winkel staan, goed van smaak zijn en komt in heel veel variaties. Een betrouwbaarheid van 90 procent voor de basis is voldoende omdat buffers de problemen filteren, zodat we daar in het volgende procesonderdeel geen last van hebben.
Afstemming
In de zorg is steeds meer afstemming nodig tussen een sterk toenemend aantal procespartijen. Ook de transitie van grootschalige zorg naar kleinschalige zorg heeft gevolgen voor procesinrichting en vraagt om variabele processen. Daarnaast wordt de zorgconsument steeds veeleisender en dat leidt tot individualisatie van de zorg. Al deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de procescomplexiteit en (on)voorspelbaarheid.
Buffers
Bij voortzetting van de huidige stappen en kostenreductieprogramma’s, zullen de kosten dan ook toenemen in plaats van afnemen. Door anders om te gaan met doelstellingen en buffers, komt tijd vrij voor meer aandacht aan kwaliteit van zorg en leven, afgestemd op een individuele zorgvraag en dat voor lagere kosten. Die potjes yoghurt zijn uw dagelijkse voorbeeld dat het echt kan.
Niet alleen binnen primaire patiënt- en cliëntprocessen zal ontkoppeling leiden tot voordelen, maar ook in ondersteunende processen. In de hele toelevering van goederen (medicijnen, voeding, linnen, disposables) kan alleen al tweemiljard bespaard worden op de processen van inkoop en logistiek, bij een verbeterde beschikbaarheid.
Gele vla
Ik pak zo meteen yoghurt met kaneel en appel, mijn jongste zoon wil het liefst yoghurt met aardbei en mijn vrouw gewoon yoghurt. Mijn oudste zoon heeft wel iets afwijkends. Hij wil gele vla, zo is ook ons gezin de yoghurt gaan individualiseren.
Jan Scheffer
Vice-voorzitter Vereniging Logistiek Management (VLM), partner bij Archos group, kerngroeplid van LogiZ, docent in zorglogistiek en verandermanagement.