Kent de exponentiele groei van de technologie ook een keerzijde? Marc Goodman, voormalig FBI agent en nu werkzaam bij Singularity University, geeft op dag 3 van het jaarlijkse exponential medicine congres in San Diego het antwoord waar ik al voor vreesde.
In een presentatie van 15 minuten wordt duidelijk dat ook “het slechte” exponentieel zal zijn.
Onze eigen Neelie Kroes heeft de afgelopen jaren diverse malen aangegeven dat “Data de nieuwe olie is”, en dat open access en delen de kenniseconomie ten goede zullen komen. Maar alles wat wij delen is ook toegankelijk voor criminelen en de bestrijding van de cybercriminaliteit kost alleen in de USA al 200 miljard dollar. En medische data blijken tien keer meer waard dan uw creditcard of paspoort. Een creditkaard en paspoort kun je namelijk blokkeren cq. ongeldig laten maken, maar dat geldt niet voor onze medische data. Heeft iemand al eens nagedacht of Watson, de door IBM ontwikkelde supercomputer, ook schadelijk kan zijn? En welke andere ontwikkelingen zijn zorgelijk?
Moeras
Als voorbeeld werd eerst Siri, de personal assistant-toepassing op uw Ipad en Iphone, genoemd. Iemand enig idee wat er gebeurt als je Siri vraagt waar je een lijk het beste kunt laten? Antwoord van Siri: in een moeras! En hoe beveiligen we onze gevangenissen als we nu al via Amazon drones kunnen kopen? En die drones kunnen natuurlijk ook allerlei andere stoffen (chemicaliën, virussen etc.) vervoeren.
Verder is uit onderzoek gebleken dat alle medical devices (en ja dus ook alle devices die bij exponential medicine gepresenteerd zijn!) gehackt kunnen worden. Te beginnen bij alle gezondheids apps die we op onze telefoon hebben. De bionic hand, die via bluetooth bestuurd wordt blijkt binnen 2 minuten van buiten af bestuurd te kunnen worden. En dat geldt ook voor veel alle andere apparatuur binnen een ziekenhuis. En welk ziekenhuis en welke dokter encrypten de patiëntengegevens? Wat kunnen wij nog als de cybercriminelen een grote slag maken en alles te gelijk uit- of aanschakelen?
DNA
En wat kunnen die criminelen dan met onze medische data? Op dit moment kan men al uniek DNA maken. En dat unieke DNA materiaal, dat dus van u of mij kan zijn, kunnen criminelen achterlaten op de plaats delict en wie weet dan nog wie de echte dader is?
De les die we hieruit moeten leren is dat we dus niet moeten denken dat we minder kwetsbaar worden. Sterker nog, we worden op een hele andere manier kwetsbaar en daar lijken we (nog) niet op voorbereid. Dit is geen reden om op te houden met het ontwikkelen van techniek. Wel is het noodzakelijk om voor, tijdens en na het ontwikkelen van een nieuwe techniek ook steeds aandacht te hebben voor de ethische, sociale en veiligheidsaspecten ervan.
Maroeska Rovers
Professor evidence-based surgery, Radboudumc, Nijmegen. Haar ambitie is om het onderzoek binnen de chirurgische disciplines verder te versterken en te innoveren om zo tot betaalbare effectieve zorg te komen met een aantoonbare toegevoegde waarde voor de patiënt. Ook was zij een van de 3 High Tech Hero’s op de Hannover Messe afgelopen jaar.
—
Op 11 december 2014 organiseert Skipr voorafgaand aan het Skipr 99 event een masterclass disruptive innovatie & e-health. De basis voor de masterclass is de door de Nederlandse delegatie opgehaalde informatie op het Exponential Medicine congres (voorheen Futuremed) in San Diego. U kunt hierbij aanwezig zijn. Meld u vandaag nog aan >>>