Aan het woord participatiesamenleving valt niet te ontkomen. Kwetsbare mensen moeten, al dan niet geholpen door anderen, meedoen in onze maatschappij. In mijn ogen moet je participeren veel breder zien.
Meedoen, absoluut. Maar dan vanuit eigen regie, kracht en keuzes. Ondersteund door nieuwe technologische ontwikkelingen. Goed dat de gezondheidszorg dit nu voortvarend oppakt. We moeten met z’n allen participeren!
De afgelopen maand las ik veel mooi nieuws over zorgvernieuwingen. Innovaties waardoor de patiënt zelf de touwtjes in handen krijgt en centraal staat. Centraal, maar niet alleen. De patiënt vormt het hart van een netwerk met zorgverleners en andere relevante partijen. Van een top-down ‘ego-systeem’ naar een samenwerkingsgericht ‘eco-systeem’ dat dankbaar gebruik maakt van ICT-innovaties. Zo’n visie kan ik alleen maar omarmen. En dat doe ik niet alleen. Kijk naar de transformatie op luchthavens. Rondom de individuele passagier worden meer en meer op maat gesneden diensten aangeboden. Van iBeacons tot wearables. Geweldig!
Mooi voorbeeld
Ook in de gezondheidszorg komt de doorontwikkeling van wearables goed op gang. Binnen de muren van het ziekenhuis wordt er al langer mee gewerkt. Nu is het tijd voor de volgende stap: de patiënt met draagbaar monitoringsapparaatje thuis. Een mooi voorbeeld vind ik de samenwerking tussen Philips en het Radboudumc, die onlangs het eerste prototype presenteerden van een medische wearable voor patiënten met de chronische aandoening COPD. Lucien Engelen, directeur van het REshape Center van het Radboudumc, was hierbij nauw betrokken. Zijn missie deel ik: de gezondheidszorg veranderen met behulp van technologische innovaties, waarbij de regie in handen van de patiënt blijft.
Bijsturen
Het introductiefilmpje laat zien dat patiënt én arts veel profijt hebben van een medische wearable. “Mobiel zijn betekent voor mij vrijheid”, aldus de senior COPD-patiënt op zijn wielrenfiets. Dat hij niet vastzit aan medische apparaten vindt hij dus maar wat prettig. Maar levert twee keer per jaar een controle in het ziekenhuis wel voldoende informatie op? “Ik wil graag weten hoe het op al die andere dagen met mij gaat”, zegt hij zelfbewust. Terecht, lijkt me. Daarom ben ik ook zo enthousiast over de wearable COPD-pleister. De patiënt ziet thuis in real time hoe het gesteld is met zijn lichaamsfuncties. En omdat deze data via de cloud naar het ziekenhuis gaan, kan de arts waar nodig bijsturen. Bijvoorbeeld met aanpassingen in de medicatie.
Hetzelfde geld
Patiënt en arts worden partners. Beiden participeren in gezondheid. Ziekenhuizen zullen daarom een toekomstgerichte visie op zorginnovatie moeten ontwikkelen. Niet alleen vanuit patiënttevredenheid, maar ook omdat het een economische noodzaak is. Dat schrijft gezondheidseconoom Guus Schrijvers in zijn nieuwe boek ‘Zorginnovatie volgens het Cappucinomodel’.
De emeritus hoogleraar Public Health benadrukt het belang van patient empowerment en shared decision making. Voor alle deelgebieden van de gezondheidszorg presenteert hij bewezen effectieve, kostenbesparende strategieën. Best practices die meer zorg voor hetzelfde geld kunnen opleveren.
Energie
Wat een inspirerend nieuws allemaal, en wat een energie geeft dat! Energie om vanuit mijn eigen rol door te gaan met het stimuleren van de eigen regie, kracht en keuzes van patiënten. Participeren in gezondheid is investeren in de toekomst. En daar hebben we uiteindelijk allemaal plezier van.
Pieter Rahusen
Ricoh International