Heeft u het al gezien? Er zijn open data in de zorg. Klinkt spannend, en is het ook een beetje. Vektis en ZN hebben de eerste open data set gepubliceerd.
De publicatie van deze gegevens staat niet op zich, in steeds meer sectoren komt data, die tot voor kort als ‘vertrouwelijk’ te boek stond in het openbare domein. De gedachte achter open data is simpel: door het publiceren van data, worden inzichten bekend die leiden tot betere besluitvorming en daarmee tot meer welvaart.
Zorgkosten
Om te kijken waar we staan in de zorg met open data hebben we de dataset die Vektis en ZN online hebben gezet eens bekeken. Er wordt in de dataset per postcode 3-gebied een overzicht gegeven van de zorgkosten. Ook is het aantal inwoners, hun leeftijd en geslacht per gebied gegeven. Kortom, het gaat hier niet over open data, maar in feite over open meta-data, aangezien de onderliggende records niet zichtbaar zijn.
Zoals gezegd het gaat om een eerste stap, en we hebben bekeken welk inzicht we uit deze data kunnen halen. Het meest interessante wat we voorlopig hebben kunnen vinden, staat weergegeven in onderstaande figuur. Op de x-as staan de (voor leeftijd en geslacht gecorrigeerde) ziekenhuis- en tweedelijns GGZ kosten en op de y-as staan de (voor leeftijd en geslacht gecorrigeerde) huisartskosten exclusief de huisartsen inschrijvingskosten. Iedere bol in de grafiek is een postcode gebied en de grootte van de bol is afhankelijk van het aantal inwoners (hoe meer inwoners, hoe groter – de kleur van de bol is slechts voor het contrast en heeft geen betekenis). De gemiddelde huisartskosten zijn 74,60 euro en de gemiddelde ziekenhuiskosten per gebied zijn 1.353,23 euro.
Door de data op deze wijze te ordenen ontstaan 4 kwadranten: regio’s met lage huisartskosten en lage ziekenhuiskosten (links onder); lage ziekenhuiskosten en hoge huisartskosten (links boven); hoge ziekenhuiskosten en hoge huisartskosten (rechts boven); hoge ziekenhuiskosten en lage huisartskosten (rechts onder).
Grote verschillen
Dat het niet om kleine verschillen gaat, wordt duidelijk als je naar de x-as gaat: regio’s met zo’n 800 euro ziekenhuiskosten per inwoner per jaar versus regio’s met 1800 euro kosten per inwoner per jaar. Ook voor de huisarts zie je ongeveer een factor 2 aan kostenverschillen. Deze verschillen kunnen natuurlijk veroorzaakt worden door zorgzwaarte verschillen (we hebben immers slechts een simpele correctie voor leeftijd en geslacht gedaan), maar ook heel goed door regionale werkwijzen, waar in de ene regio huisartsen veel sneller verwijzen dan in de andere regio.
Al met al een goede stap deze open data en de volgende stap in natuurlijk het ‘verhaal’ achter deze cijfers ophalen en begrijpen. Want zou het niet mooi zijn als we kunnen zien of lage kosten regio’s ook goede uitkomsten behalen in termen van levensverwachting en andere uitkomstmaten? Hiervoor is het koppelen van deze dat met bijvoorbeeld klinische registraties of PROMs een volgende stap. Kortom open (meta) data heeft de toekomst, alhoewel deze stap wellicht meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Maar zo gaat het meestal met nieuwe dingen!
David Ikkersheim, Egge van der Poel en Berber Goedhart