Dagelijks kom ik bij ziekenhuizen over de vloer en zie ik plannen voor nieuwe pilots. Er worden veel kleinschalige IT-projecten opgestart, maar de echte vernieuwing komt niet van de grond. Hier slaat de zorg de plank mis.
Er wordt veel geld verspild aan pilots die elders al zijn uitgevoerd. Met welke achtergrond worden deze pilots opgestart? En welk doel dienen zij? Dat is meestal niet helder. Wanneer is de pilot een succes? En als de pilot een succes is, wat gebeurt er dan verder? Het opstarten van pilots neemt veel tijd in beslag en is kostbaar. Onder de streef blijft geen geld over om ze bij succes te integreren in de organisatie. Het is tijd om af te kicken van deze pilotverslaving.
Vergrootglas
Ik begrijp best hoe deze pilotverslaving is ontstaan. De zorg staat voor een grote uitdaging én heeft daarbij een enorme verantwoordelijkheid. De uitdaging is de zorg morgen ook toegankelijk en kwalitatief hoogwaardig te houden. Naast de zorg voor de patiënt, ligt ook de waarborg van privacy altijd onder een vergrootglas. Dit lijdt tot risicomijdend gedrag.
Proefballonnen
Ook IT’ers blijven proefballonnen oplaten door gebrek aan durf om totaaloplossingen te implementeren. De angstcultuur is hier debet aan. Door de recente misstanden rondom informatiebeveiliging durven ze geen verantwoordelijkheid te nemen en echt te innoveren. Zorginstellingen kiezen voor de veilige weg: pilots starten binnen de eigen zorgmuren.
Oplossen
Willen zorginstellingen vernieuwingen een kans geven, dan is het noodzakelijk om IT-projecten op te zetten die problemen daadwerkelijk oplossen. Betrokkenen moeten voorafgaand aan het opstarten van een IT-project met elkaar het gezamenlijke doel bepalen om teleurstellingen achteraf te beperken. Geldverspilling is te voorkomen door niet opnieuw een pilot te starten als er al een succesvolle implementatie elders heeft plaatsgevonden. Kopieer die dan en bepaal de verdere opschalingstrategie die gaat leiden tot de daadwerkelijke uitbetaling van de voordelen.
Immense stap
Als de zorg afkickt van deze pilotverslaving, liggen veel besparingen in het verschiet. Als slechts een deel van de innovaties die de afgelopen jaren zijn gedaan op grote schaal zouden worden gebruikt, dan zou de zorg een immense stap vooruit maken. Maak dus gebruik van de inzichten die elders zijn opgedaan en accepteer dat goed werkende oplossingen niet nogmaals ‘gepilot’ hoeven worden.
Martijn Bakkers
Commercieel Directeur Meddex