Als een kind voor het eerst rozijntjes uit een doosje peutert, is dat een leuk gezicht. Maar wat als het niet lukt? En een maand later nog steeds niet? Of als het kind niet kruipt? Of de eerste woordjes blijven uit? Voor jonge ouders blijkt het vaak erg moeilijk te zijn om erachter te komen wat er aan de hand is en met welke ondersteuning of behandeling hun kind kan worden geholpen.
Vijftien jaar geleden is daarom in Nederland begonnen met het samenstellen van netwerken Integrale Vroeghulp. Het beperken van achterstand in de beginfase van de ontwikkeling van een kind, voorkomt immers grotere schade op latere leeftijd. De netwerken bestaan uit professionals uit verschillende disciplines die samen met de ouders op zoek gaan naar de beste oplossing voor het kind. Zelfredzaamheid is daarbij het uitgangspunt.
Buitengewoon belang
De voorzitter van de Taskforce Integrale Vroeghulp, Gerrit Jan Schep, vroeg op 7 juli in een weblog de aandacht van gemeenten. Aangezien zij binnenkort verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, biedt hij aan contact te leggen met de netwerken in hun regio. Achter zo’n aanbod gaan natuurlijk zorgen schuil. In een artikel in het eerstkomende nummer van Markant, het tijdschrift voor de gehandicaptensector, verzucht Schep dat gemeenten het ‘buitengewone belang’ van de netwerken wel moeten zien: ‘In sommige gemeenten gebeurt dat, maar in een heel aantal nog niet.’
Reddende engel
Dat ‘buitengewone belang’ wordt in dat artikel het sprekendst verwoord door een vader van een kind dat begeleiding krijgt op een medisch kinderdagverblijf. Hij zegt over de zorgcoördinator: ‘Zonder Katja waren we nooit zover gekomen. Ik wist zonder haar niet eens dat er een medisch kinderdagverblijf bestond. En áls we het al hadden geweten, hadden we de indicaties niet voor elkaar gekregen. Katja is echt onze reddende engel geweest.’
Zorg en financiën
Als lid van de Taskforce roep ik wethouders op om gretig gebruik te maken van de uitnodiging van Schep. Niet alleen de wethouders die verantwoordelijk zijn voor de zorg, ook degenen die financiën in hun portefeuille hebben. Want dit gaat ook over het voorkomen van financiële schade. Onderzoek in Zuid-Limburg laat de meerwaarde zien.
Maak gebruik van expertise die reeds aanwezig is in goed georganiseerde netwerken. Als u, net als ik, zelf kinderen heeft grootgebracht, heeft u misschien ook wel eens gedacht: dat had ik graag eerder geweten. Daar zijn die netwerken dus voor. Neem nog een rozijntje.
Hans Schirmbeck
Directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland