Diverse fracties in de Tweede Kamer eisen uitleg over het niet vervolgen van de zorgfraude. Ik ben er ook voor dat “de zaak” tot op de bodem wordt uitgezocht. Maar dat zal niet gebeuren.
Die zogenaamde zorgfraude is maar het topje van de ijsberg. De brede basis bestaat immers uit een totaal uit de hand gelopen financieringssysteem. De financiële resultaten van de ziekenhuizen zijn daardoor niet meer betrouwbaar vast te stellen. Dit is een unicum in de geschiedenis van de accountancy; een bedrijfstak met een totale omzet van tientallen miljarden weet niet meer waar zijn geld blijft.
Zondebok
Er is inmiddels weer een nieuw plan voor de jaarrekeningen van 2013. Dat gaat ook niet gehaald worden zo is nu al te voorzien. Er is inmiddels wel een zondebok aangewezen. Bij gebrek aan iets concreets, het probleem van het vastgelopen financieringssysteem ligt immers niet bij degene die de regels naleven, zou er iets zijn met declaraties en dienstreizen. Typisch Hollandse aanpak weer natuurlijk; zeuren over geld. Ik kom daar zo op terug.
Overzien we het slagveld in vogelvlucht dat zien we dus een vastgelopen financieringssysteem. Verder zien we de RVZ concluderen dat het zorgstelsel niet functioneert. Daarnaast zien we Rien Meijerink die aanvullend nog vaststelt dat zorginkoop op een fatsoenlijke manier eigenlijk niet mogelijk is omdat we geen idee hebben van de kwaliteit van de zorg. De puinhoop is compleet lijkt me.
Varkenshouderij
De verantwoordelijken, ik noem maar geen namen want anders liggen mijn declaraties straks ook nog op straat, komen niet veel verder dan het lekken van bonnetjes van dienstreizen en suggereren dat er sprake van fraude is. Als er binnen het, zoals gezegd volledig gecrashte, DOT-systeem dingen mis zouden gaan dan ligt dat vooral aan dat systeem zelf. En als er al wat misgaat dan worden de ziekenhuizen daar niet beter van door productieplafonds, in welke bedrijfstak behalve de varkenshouderij is dat ooit vertoond, en aanneemsommen. Dus al die rare facturen die steeds weer op de televisie verschijnen leveren ziekenhuizen en specialisten niets op.
Door de gekte van het system is de patiënt wel zijn eigen risico kwijt. Er mee stoppen dus en wel direct. Laat de Tweede kamer zich daar eens druk om maken in plaats van vragen te stellen over dienstreizen en het niet onderzoeken van vermeende fraude. Als men denkt dat er fraude is dan moet dat grondig onderzocht worden, dus kom op met die parlementaire enquête.
DSK-protocol
Dat gedoe met die declaraties en dienstreizen gaat hem overigens niet worden. Bram Peper kan daar over meepraten. Als puntje bij paaltje komt dan blijkt het allemaal wel weer mee te vallen. Maar als afleidingsmanoeuvre blijft het effectief. Nu vrees ik dat er nog wel de nodige zondebokken nodig zijn voordat we bij de kern van de zaak zijn. Ik zou daarom, mede in het kader van de Europese eenwording, voor een wat sympathiekere benadering van zondebokken willen pleiten en wel door het gebruik van het DSK-protocol. Een kamermeisje, een duur hotel, een flinke dosis fantasie en weg is de functionaris. Het is ook bijna nooit te bewijzen noch te ontkennen, want getuigen zijn er zelden. En het is, heel belangrijk, bepaald geen karaktermoord. Wat teveel declareren, in dat opzicht zijn we allemaal Zeeuwen, natuurlijk wel is. Wellicht heeft het ook nog een positieve uitstraling op het imago van ambtenaren. Er blijft natuurlijk wel wat uit te leggen thuis, maar alles beter dan de schijn een duitendief te zijn.
Niet leuk? Gaat het weer te ver? Wat zeker niet leuk is en echt veel te ver gaat is het feit dat de zorgpolis van de gemiddelde Nederlander niet veel goedkoper is geworden, maar wel veel minder dekt dan voorheen, dat er voor tal van aandoeningen eigen bijdrages zijn en dat er op soms ondoorgrondelijke wijze een behoorlijk eigen risico afgerekend moet worden. En waar is al dat geld gebleven? Tijd voor een grondig en diepgaand onderzoek dus.
Jaap van den Heuvel
Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Gasthuis