Onder het mom ‘Mirro, mirro on the wall who is the fairest of them all’ stelt Paul Dalhuisen dat mirro niet zou beschikken over de wettelijk verplichte CE-markering. Maar als we het dan toch over fair hebben, zullen we dan ook eerlijk blijven?
De mirro-screener van Stichting mirro beschikt namelijk wel over de CE-markering. Deze is te zien op www.mirroscreener.nl en is aangemeld bij de IGZ. Dit betekent dat de mirro-screener voldoet aan de Europese standaarden met betrekking tot medisch hulpmiddelen.
Zichtbaar leesbaar
Op de zelfhulpwebsites is de CE-markering inderdaad niet ‘zichtbaar leesbaar’ aangebracht, dat heeft de heer Dalhuisen wel goed (niet) gezien. De sites bieden echter psycho-educatie en geen zorg. Van een ‘medisch hulpmiddel in de zin van de Wet op de medische hulpmiddelen’ is geen sprake; van een verplichting tot CE-markering dus ook niet.
Niet openbaar
Het register van CE-markeringen bij de IGZ is trouwens niet openbaar. Had Paul Dalhuisen hier wel inzage in kunnen krijgen, dan was het hem waarschijnlijk ook opgevallen dat mirro een van de weinige web-based instrumenten in de GGZ is die deze CE-markering draagt. Wellicht dat de GGZ als sector meer gebaat was geweest bij een blog die de implementatie en nut en noodzaak van de CE-markering binnen de GGZ in brede zin onder de loep had genomen.
Papierwerk
Want discussie over wat de CE brengt in de lagere risicocategorieën kan je best voeren. Pure regeldruk? Het levert inderdaad flink wat papierwerk op. Onze processen en veiligheidsmaatregelen waren ook zonder CE op orde. Voor de CE moesten we ze alleen anders documenteren.
Toegevoegde waarde
Maar wij ervaren ook toegevoegde waarde, bijvoorbeeld als het gaat om het documenteren van klachten en risicomanagement, het documenten van onderzoek en de verantwoording over functionele en technische specificaties. In die zin helpt de CE om organisaties die gedegen en professioneel aan de slag zijn met productontwikkeling te onderscheiden van goedbedoelende hobbyisten.
Lelijk eendje of…
Maar goed, de CE, wij hebben ‘m. Juridisch gezien is mirro dus wel op orde. Als je de vergelijking met ‘het’ lelijke eendje wilt leggen, doe dat dan op inhoud. Of op proces, zoals de afgelopen periode vooral is gebeurd. Of op de combinatie daarvan. Want dan lever je daadwerkelijk een nuttige bijdrage aan het debat over mirro, aan het debat over kwaliteit van zorg in de GGZ en aan de ontwikkeling ‘van lelijk eendje tot zwaan’. Laten we dat debat fair houden.
Remko Segers
Algemeen manager Stiching mirro