Eenvoudige apps, digitale thuismeetapparatuur, complete digitale patiëntendossiers. Mobiele gezondheidszorg is in vele gedaanten aan een opmars bezig. Met immense gevolgen voor de relaties tussen patiënten en zorgverleners, het informatiemanagement en de bedrijfsvoering.
De mogelijkheden van m-health zijn schier eindeloos, stelt collega Philip van de Poel vast, evenals de reeks onopgeloste vraagstukken. In Skipr magazine 5 van mei 2014 doet hij verslag van zijn rondgang op de Himss in Orlando en verzucht hij: “Een gemankeerde business case vol technologische hindernissen gesitueerd in een juridisch mijnenveld; het zou voor de gemiddelde zorgbestuurder genoeg moeten zijn om zich gillend van m-health af te keren.”
Veiligheid mobiel dataverkeer
Veiligheid is bij mobiel dataverkeer een zwaar issue. Voor het lekken van privacygevoelige informatie kan een zorgorganisatie nu al 4500 euro boete krijgen. Het kabinet wil deze geldstraffen opschroeven tot bijna negen ton. Europa ontwerpt een nog strenger boeteregime. Instellingen die hun databeveiliging niet op orde hebben en bij problemen niet de juiste procedures volgen, kunnen tot vijf procent van hun jaaromzet kwijtraken. Daarbij lopen bestuurders het risico dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Vind uw organisatie opnieuw uit
Steekt u de kop nou niet struisvogelgewijs in het zand. Gaat u liever aan de slag om uw organisatie deels opnieuw uit te vinden: herijk de relaties tussen patiënten en zorgverleners, speel in op de veranderende waarde van zorgvastgoed, bezin u op juridische kwesties. Het vraagstuk is ingewikkeld. Niettemin is een poging om mobiele toepassingen te verankeren in uw organisatie aan te bevelen. Als u zichzelf niet opnieuw uitvindt, doet iemand anders dat wel voor u. Niet alleen grote partijen als Google, Apple, Samsung en Microsoft staan te trappelen, ook kleinere spelers als Scanadu zetten met hun uitvindingen de zorg met alle plezier op zijn kop.
Schep veiligheid voor innovaties
Hoe kunt u baanbrekende innovatie omarmen en doorvoeren, zonder dat de veiligheid van de bedrijfsvoering in gevaar komt? Hoe managet u Big Data die u van alle kanten om de oren vliegen? Hoe bent u veilig voor talrijke aanvallen van hackers en springt u om met cyber security vraagstukken? Op die vragen gaan eminente sprekers als Philipp Jan Flach, Peter Walgemoed en Maryse Ducheine in tijdens de Skipr masterclass over baanbrekende innovaties en cyber security. Opdat u alles onderzoekt en het goede behoudt en kunt toepassen.
Ruud Koolen, hoofdredacteur Skipr
Informatie en aanmelding de Skipr masterclass disruptive innovation op Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem.