De maand januari is inmiddels tot over de helft gevorderd en de zorgverzekeraars maken de rekening op van de overstapperiode waarvan het zwaartepunt logischerwijs in december ligt.
Dit jaar was de maand december meer dan ooit ook de maand waarin zorgbestuurders zich beklaagden over de contracterende zorgverzekeraars. Die zouden teveel voorwaarden stellen, te weinig op kwaliteit letten en bovenal veel te lage tarieven aanbieden. Bestuurder Jos Aartsen had het zelfs over ‘wurgcontracten’ en de noodzaak om een tegenmacht te organiseren tegen de zorgverzekeraars.
Als je niet beter zou weten zou je gaan geloven dat zorgaanbieders zijn overgeleverd aan de grillen van zorgverzekeraars waar ze geen enkele weerstand tegen kunnen bieden. En aangezien niemand van verzekeraars houdt is dat een aangename positie om publicitair in te nemen.
Consternatie
Ik kijk met enige tevredenheid naar deze consternatie bij zorgbestuurders. Vanaf de introductie van de zorgverzekeringswet in 2006 is de hoeveelheid behandelingen explosief gestegen. Het leidde tot het wegwerken van vele wachtlijsten en een goede kwaliteit van zorg, maar over de kosten leek niemand zich echt druk te maken. Verzekeraars hadden, mede ingegeven door het zeer beperkte kostenbewustzijn met betrekking tot zorg bij hun klanten, niet het lef en de doorzettingsmacht om naast kwaliteit ook prijs een belangrijk inkoopcriterium te laten zijn. De zorgbestuurders vonden het prima! Geen klachten over verzekeraars, want die betaalden de prijs die door de zorgaanbieders gevraagd werd. En de stijgende zorgkosten? Dat was een zorg voor de premiebetaler.
Grenzen aan zorgbudget
Inmiddels is er gelukkig veel veranderd. Het besef dat zorg veel geld kost en we daar niet oneindig meer geld vrij voor kunnen maken is eindelijk bij Nederlanders doorgedrongen. Zorgverzekeraars nemen hun taak als beheerder van uw en mijn portemonnee eindelijk serieus en kopen scherp in. Dat is van doorslaggevend belang voor het betaalbaar houden van de zorg, niet alleen vandaag, maar ook voor de toekomst. Het is logisch dat dat pijn doet in een sector die voorheen eenzijdig de touwtjes in de onderhandelingen in handen had. Hoe meer rumoer er ontstaat, hoe meer ik er van overtuigd ben dat er eindelijk wél tegenmacht is bij de contractonderhandelingen: de tegenmacht van de zorgverzekeraar. Ik ga me pas weer zorgen maken zodra het stil blijft aan de kant van de zorgbestuurders.
Arno Rutte
Tweede Kamerlid VVD