Stel dat uw buurtwinkel besluit het aantal merken koffiezetapparaten te beperken tot twee. U staat voor de keuze om genoegen te nemen met één van die twee of u moet naar een andere winkel.
Dat kost u meer tijd en moeite. En als u zich beperkt tot de geboden apparaten, loopt u er misschien tegenaan dat ze lastig te bedienen zijn of dat ze van mindere kwaliteit zijn. Vervelend. Maar niet onoverkomelijk.
Normaal leven
Wanneer iets soortgelijks gebeurt met een bloedglucosemeter is dat een ander verhaal. Iemand met diabetesheeft een bloedglucosemeter nodig om normaal te kunnen leven. Wanneer de keuze voor een bloedglucosemeter drastisch beperkt wordt, met als gevolg dat iemands vertrouwde meter niet meer vergoed wordt, zijn de gevolgen veel ingrijpender dan bij een koffiezetapparaat. Dat is precies wat er nu speelt bij zorgverzekeraars VGZ en CZ. Zonder enige vorm van overleg met mensen met diabetesen Diabetesvereniging Nederland (DVN) als hun vertegenwoordiger besloten ze het aantal typen vergoede bloedglucosemeters flink te beperken. DVN maakte bezwaar tegen deze beperking van keuzevrijheid. VGZ heeft dit besluit gelukkig opgeschort en nodigde DVN uit om in januari de zaak te bespreken. CZ is nog niet zover, maar we houden vol.
Delicaat evenwicht
Zorgverzekeraars presenteren de beperktere keuze in bloedglucosemeters als een noodzakelijke maatregel om de zorg betaalbaar te houden. DVN vindt deze werkwijze echter kortzichtig. Goede zorg betaalbaar houden kan alleen maar als de patiënt er voluit bij betrokken wordt. Dit geldt des te meer als het gaat om mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes: ervaringsdeskundigen bij uitstek. Die weten zelf hoe ze zinnig en zuinig met hun zorgvraag om moeten gaan. Een voorwaarde hiervoor is dat ze op een goede en verantwoorde manier zelfmanagement kunnen organiseren. Met adequate ondersteuning van hun zorgverleners, maar ook zeker met goede en passende hulpmiddelen, zoals een glucosemeter. Bij diabetesis altijd sprake van een delicaat evenwicht om 24 uur per dag de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Een plotselinge verandering van hulpmiddelen kan deze balans verstoren.
Verantwoorde keuze
Natuurlijk kan de patiënt wiens meter niet langer wordt vergoed in theorie naar een andere zorgverzekeraar. Wij zullen dat ook adviseren aan mensen die per se hun specifieke meter willen behouden. Wel kan er een addertje onder het gras zitten in de vorm van een aanvullende verzekering. Altijd spannend voor iemand met een chronische aandoening, omdat hiervoor geen acceptatieplicht geldt. Bovendien schiet hij er niets mee op om van verzekeraar te veranderen, als diverse grote verzekeraars het voorbeeld van CZ gaan volgen. Daarom zet DVN in op een dialoog met zorgverzekeraars om te waarborgen dat er een verantwoorde keuze blijft in hulpmiddelen, zoals betrouwbare bloedglucosemeters. De goedkoopste diabetespatiënt is degene die zijn zelfzorg goed in de hand heeft en daarmee zijn leven met zijn aandoening normaal kan leiden.
Margreeth Smilde
Voorzitter Diabetesvereniging Nederland