InteraktContour investeert in opleidingen van haar werknemers. Soms vertrekken werknemers binnen afzienbare tijd. Niet InteraktContour, maar een andere zorgorganisatie plukt er dan de vruchten van. Toch is deze investering de moeite waard.
Medewerkers buigen zich momenteel over de vraag: ga ik me om- of bijscholen? En over de vraag welke opleiding ga ik dan doen om me goed voor te bereiden op de toekomst? Ook speelt onder medewerkers de vraag: waarom geeft InteraktContour zoveel geld uit aan opleiding, terwijl er van die mensen die de opleiding volgen ook een aantal mensen vertrekt? We moeten afslanken en er zullen dus mensen verdwijnen. Een goede vraag, waarom geef je als werkgever geld uit aan mensen die weggaan?
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Als zorgorganisatie zijn we verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg. Een voorwaarde voor goede zorg is competente medewerkers. En een voorwaarde voor competente medewerkers is een goede opleiding. Natuurlijk ben je er als werknemer ook zelf verantwoordelijk voor om de opleidingen te volgen die hij nodig heeft voor de baan die je wilt hebben. Je moet er voor zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor je werkgever. Omdat de inhoud van je werk continu verandert is bij- en nascholing noodzakelijk. Werknemer en werkgever investeren hier dus gezamenlijk in. Met tijd en geld.
En ja, dan komt het voor dat iemand die een (dure) studie heeft gedaan weggaat. De medewerker neemt zijn kennis mee. Om dan de pijn voor InteraktContour te verzachten moet vaak een deel van de studiekosten worden terugbetaald door de vertrekkende werknemer of door de nieuwe werkgever. Maar er blijven kosten over voor InteraktContour. Weggegooid geld?
Zorg van ons allemaal
De investering in opleiding zorgt ervoor dat de werknemer betere zorg verleent in de tijd dat hij bij ons is. Hij deelt zijn kennis met collega’s en geeft een goed voorbeeld aan anderen om ook een studie te volgen. En als hij dan vertrekt, spreekt de vertrekkende medewerker waarschijnlijk positief over zijn oud-werkgever. Dat is alvast winst.
Tenslotte, zorg is van de samenleving als geheel, van ons allemaal. Met een investering in goed opgeleide medewerkers, gooien we nooit geld weg. We investeren niet alleen in onze organisatie, maar ook in de samenleving! Als andere zorgorganisaties er net zo over denken, komen andere (elders) goed opgeleide medewerkers ook weer op ons pad. Zo dragen we gezamenlijk bij aan goede zorg.
Jan van Kampen
Voorzitter raad van bestuur InteraktContour
InteraktContour biedt zorg en begeleiding aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah), met een lichamelijke beperking of chronische ziekte.