Deze week hadden we op ons kantoor in Driebergen twee Nederlandse zorgtechnologie-primeurs van wat volgens de ontwikkelaars ‘break through-developments’ zijn voor de gezondheidszorg. Met veel spanning openden we de binnengekomen pakketjes…
Op dat moment realiseerde ik me meer dan ooit dat we echt nog maar aan het begin staan van alle zorginnovaties die komen gaan en die het denken over zorg radicaal veranderen. Maar misschien wel belangrijker. Ik realiseerde me dat wij, zorgvernieuwers, dokters, patiënten en paramedici meer dan ooit gezamenlijk een verantwoordelijkheid hebben architect te zijn van de toekomst van onze eigen zorg en in een vroeg stadium vast te stellen welke technieken we ‘goedaardig’ achten in ons zorglichaam en welke juist als infectie beschouwd moeten worden. Vandaar komende week net als begin dit jaar een live-blog over alle ervaringen op Futuremed2020 waar we gezamenlijk met zo’ 40 Nederlanders op initiatief van Radboud Reshape & Innovation Center aanwezig zijn en letterlijk een blik krijgen in de zorg in 2020.
Preventieve pleister
Een van de pakketjes waar ik eerder op doelde, betrof een nieuw type pleister. Geen pleister die je op een wond plakt als het te laat is. Nee, een pleister die je draagt voordat er iets aan de hand met je is. Nieuwsgierig gingen we aan de slag en werd onze hoofd ontwikkelaar proefpersoon om ‘gevolgd’ te worden. Wij opende onze iPhone en downloaden de app en vervolgens konden de bewegingen van onze hoofd-ontwikkelaar realtime volgen. Met grote nauwkeurigheid verscheen een overzicht van zijn temperatuur, hartslag, ademhaling en leen volledige realtime ritmestrook (1-lead ECG). Het was ook mogelijk alarmen te zetten. ‘S avonds kreeg ik zo’n alarm toen ik thuis was. Er was iets niet goed met onze hoofdontwikkelaar en zijn hart ‘sloeg steeds over’ zag ik op de ECG. Toen ik belde, bleek dat hij de pleister af aan het doen was… Gelukkig!
Deze ontwikkeling laat zien hoe hard het gaat met ‘wearable sensors’. Waar we een jaar geleden met normale holterfoons al innovatief waren, is de techniek nu zo eenvoudig als (letterlijk) het plakken van een pleister. Maar wil ik dat wel? Wil ik 24 uur per dag gevolg worden door mensen die via een app een nauwkeurig beeld krijgen van mijn gesteldheid? Een lastige vraag. Immers, als je gezond bent, moet je er niet aan denken. Maar wat als je aan boezemfibrilleren lijdt? Een verhoogd risico op een epileptische aanval hebt? Of als de oorzaak van dat ene hartruisje maar niet gevonden kan worden? Dan kan de pleister misschien wel het verschil tussen leven en dood betekenen? Of tussen thuis zijn in je eigen omgeving of in een ziekenhuisbed?
Beeldzorg op wielen
Naast de eerder genoemde innovatie op het gebied van monitoring, was ik erg benieuwd naar onze nieuwe innovatiemedewerker die deze week aankwam: F2C2 als Focus Cura verbastering van de bekende TV-Robot, een heuse robot via een app overal ter wereld te activeren en bedienen waarna je via een beveiligde videoverbinding contact hebt en de robot kunt besturen. In alle vroegte, riep ik onze robot tot leven toen ik in de trein zat. En ja hoor, ik kon zo ons kantoor rondrijden, met de reeds aanwezige collega’s praten en meekijken met wat ze aan het doen waren. Zie het filmpje dat we snel even maakte deze vroege ochtend. Een bizarre ervaring en voor nog geen 1500 euro in huis gehaald……
Ook hier weer de vraag. Leuke gadget, zou je denken maar ik wil toch helemaal geen dokter op wielen aan mijn bed als ik ziek ben? Verdwijnt de menselijkheid in de zorg straks? Terechte vragen in mijn ogen. Maar wat als je kind ernstig ziek is en aan het bed gekluisterd? Kan deze robot dan misschien het voor hem of haar mogelijk maken toch op school aanwezig te zijn? Of wat als je als dokter in een ziekenhuis wel 20 minuten aan het lopen (of in de kelder aan het fietsen zoals in veel ziekenhuizen) bent om je patiënt te bezoeken die je graag nog even spreekt maar je tegelijk binnen 10 minuten op de OK moet zijn? Dan kan zo’n robot op de afdeling het mogelijk maken toch even een check-up te doen die je anders misschien niet had gedaan? Of als er iets gebeurt in het verpleeghuis maar de Specialist Ouderengeneeskunde er niet is? Zou een Beeldzorgrobot-dokter dan wel een uitkomst zijn om toch een dokter mee te laten kijken?
Kennis delen
Beide primeurs (de robot zelfs als eerste in Europa) die wij deze week binnenkregen, roepen zo mogelijk evenveel vragen op als dat ze antwoorden voor vraagstukken met zich meebrengen. Wij zullen samen met onze Zorgpartners diverse testen gaan uitvoeren hoe deze technologie van waarde kan zijn voor de zorg en als dat het geval is, hoe deze ingebed kan worden in onze bestaande concepten op het gebied van Beeldzorg en Thuismeten. Wij zullen onze ervaringen publiceren en ik hoop dat anderen dat ook doen. Gezien de uitdagingen, pleit ik dan ook voor het intensief delen van kennis, ervaring en gedachten tussen zorgvernieuwers, patiënten en zorgverleners. Het gezamenlijk doen van onderzoek in veilige settings en betrokkenheid van diverse expertises: ervaringsdeskundigen (patiënten en mantelzorgers, wetenschappers, medici, juristen, ethici en techneuten. Iets wat wij in ons Futurelab voor de zorg proberen vorm te geven en in 2014 verder gestalte zal krijgen.
Om samen kennis op te doen hoe we al dit soort ontwikkelingen op waarde kunnen schatten en voorkomen dat de zorg overspoelt wordt met allerlei gadgets. Immers, uitvinden en uitproberen van gadgets is niet zo moeilijk. Het wordt echter pas echte innovatie als we de ontwikkelingen kosteneffectief in een zorgproces van waarde laten zijn voor patiënt en diens behandelaar…
Futuremed2020
Om echt goede antwoorden te kunnen geven op voornoemde vragen, is het belangrijk dat we samen over de juiste kennis beschikken. Wat komt er op ons af? Hoe verwachten inspirerende en toonaangevende leiders uit de wereld dat de zorg er over 5 tot 10 jaar uitziet?
Deze en andere onderwerpen worden volgende week behandeld op het Futuremed2020 congres in San Diego, een initiatief van de Singularity University. Onder leiding van Lucien Engelen van Radboud Reshape & Innovation Center neem ik deel aan een delegatie met mensen uit Nederland. We krijgen een kijkje in de keuken van de belangrijkste vernieuwingen zoals 3D Printing van (menselijk) weefsel, slimme pillen, regeneratie van organen, point of care lab on a chip diagnose mogelijkheden, big data, genomics, robotica en meer… Er zijn demonstraties, voorproefjes van ervaringen uit laboratoria, presentaties van clinical trial resultaten rondom de nieuwste ontwikkelingen en er wordt gediscussieerd over welke impact deze zullen hebben op de gezondheidszorg vanuit juridisch, ethisch, bedrijfskundig en medisch perspectief. Zie ook www.futuremed2020.com.
Exclusief op Skipr: dagelijks blog
Na de vele leuke en inspirerende reacties op mijn blogs tijdens mijn vorige bezoek aan de VS (www.columbusreis.nl, komend jaar als het goed is 2e editie) ben ik op de uitnodiging ingegaan om ook deze keer dagelijks een blog te schrijven. Gebruik makend van het tijdverschil, leest u als de Skipr op de elektronische deurmat valt, in een dagelijkse blog over ervaringen, discussies en mogelijk filmpjes van de Futuremed-dag ervoor. Stem dus komende week af op Skipr en wordt zelf mede architect van de zorg van 2020!
Dr. ir. Daan Dohmen is Zorgfuturist en oprichter van Focus Cura Zorginnovatie. Op 19 november (bij Focus Cura in Driebergen) en 27 movember (bij Radboud Reshape & Innovation Center in Nijmegen) zal hij samen met de expeditie-leider en Singularity University Speaker Lucien Engelen voor Skipr een Masterclass innovatie en e-health verzorgen. De Masterclass op 19 november is inmiddels overtekend maar voor 27 november zijn nog enkele plaatsen beschikbaar