De eerste 24 uurs race van Le Mans werd op 26 mei 1923 gehouden. De race was bedoeld voor fabrikanten om te strijden met racewagens die betrouwbaar waren. Een jaarlijkse endurance voor zowel de technologie als de mensen, die veel innovatie teweeg gebracht heeft. Weinig geld en veel inventiviteit waren belangrijke ingrediënten.
De uitdagingen waar we in de gezondheidszorg vandaag de dag voor staan, zijn minstens zo vergelijkbaar en uitdagend als de Le Mans race: krappe budgetten, een verdubbeling van de zorgvraag en het tekort aan geschoolde personeel vereisen maximale creativiteit van ons die in de gezondheidszorg werken.
Inspiratie
Sinds 2009 houden we jaarlijks als Radboud REshape & Innovation Center een conferentie over de aspecten van innovatie, ideeën en creativiteit met de focus op de gezondheidszorg, vooral vanuit het perspectief van de patiënt. Het begon in 2009 met de eerste REshape conferentie in het Lux theater, waar naast professionals door ons voor het eerst ook patiënten op het podium gevraagd werden. Voor sommige zorgprofessionals daar aanwezig een keerpunt, ze luisterden voor het eerst een uur geboeid naar een patiënt (Maarten Lens-Fitzgerald) die zijn verhaal vertelde. Vervolgens zijn we gestart Pecha Kucha’s avonden, in plaats van 140 slides tellende powerpointfestivals twintig slides die telkens na twintig seconden automatisch doorlopen, dus 6:40 minuut later is het einde. Dat bracht een geheel nieuwe dynamiek, ook omdat we afgesproken hadden alleen maar foto’s in plaats van tekst te gebruiken. Patiënten en zorgprofessionals wisselden elkaar af. Niet lang daarna stapten we in de TEDx arena met TEDxMaastricht 2011 en 2012, waar (inter)nationale sprekers hun ideeën met ons deelden over hoe de zorg er uit moest (gaan) zien. Meer dan een kwart van de sprekers waren patiënten met veelal de meest aangrijpende verhalen en indringende ideeën. Met een (in company) TEDxRadboudU werd het begin van 2012 ingeluid in plaats van de standaard nieuwjaarstoespraak. Ook hier weer professionals en patiënten zij aan zij.
Met TEDxNijmegen (Patients Included) en TEDxRadboudU (Students Included) in 2013 kwamen in onze hometown mooie ideeën bij elkaar. Met onze “Patients Included Act” proberen we bewustzijn te creëren van de grote toegevoegde waarde van de patiënten op het podium, in de programmacommissie en in het publiek. We zijn voortdurend op zoek naar maximale inspiratie zoals ook het verkennen van nieuwe formats en daarom -zoals aangekondigd op TEDxNijmegen- voor de 2014 conferentie vertalen naar “the next step”.
Rond de wereld
We verlaten de mooie en uitdagende TEDx-vorm en hebben we onszelf de uitdaging opgelegd om een 24-uurs conferentie op te zetten die in 24 uur de wereld rond zal reizen om initiatieven die patiënten meer als partner laten acteren in de spotlight te zetten.
Na het openen van de 24-uurs marathon in Nijmegen op het Radboudumc gaan we rond het middaguur langzaam westwaarts en ‘reizen’ we virtueel met het daglicht mee. We blijven het format van korte highspeed pitch-achtige talks hanteren, waardoor er in dat uur meerdere sprekers aan bod zullen komen. Ideeën voor innovatie, onderzoek en verhalen over het veranderen van de gezondheidszorg in een plek waar patiënten kunnen fungeren als partners, zien wij graag op het podium verschijnen. Gedurende deze 24 uur zijn alle bijdragen live via het internet te volgen en nadien worden de talks ook geüpload op het internet en op onderwerp gerangschikt. In totaal 24 uur zorginnovatie met de patiënt als focus.
Stap-voor-stap reizen we verder, waarbij per tijdszone een partner ons een uur zal hosten. Van London gaan we naar de oostkust van de VS, wellicht doen we vooraf nog ‘even’ de Noordpool aan. We volgen we de zon naar de westkust waar we via de kop van Canada de oversteek zullen maken naar bijvoorbeeld onze vrienden in Australië. Via Japan, India, Oost-Europa komen we uiteindelijk weer terug in Nijmegen, bijna 24 uur na de start waar we met een Grande Finale een mooie marathon af willen sluiten.
Samenwerking
Uiteraard zullen wij dit doen door samen te werken met allerlei grote instellingen, bedrijven en particulieren die een bewezen trackrecord op dit vlak hebben, of die wilde dan wel verrassende ideeën graag met jullie willen delen. Doel is mensen te inspireren hun ideeën uit te voeren mét, voor en (mede) door patiënten.
In Nederland zullen we onder andere partneren met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hun taak is om de volksgezondheid te bevorderen door het afdwingen van het gebruik van kwaliteitsnormen door alle zorgverleners, reguleren van preventiemaatregelen en medische producten. Tijdens het verkennen van mogelijke opties in een 2.0 tijdperk streven ze ernaar om hun taak samen met andere belanghebbenden, zoals patiënten, hun familie en de professionals en zorginstellingen verder te optimaliseren.
De tweede partner die we nu aankondigen is BMJ (British Medical Journal) die vanuit London gedurende een uur presentaties verzorgen, die ze nu samen met een patiëntenpanel zullen gaan selecteren.
Datum
Meer info, zoals de datum (die nog vastgesteld moet worden) en de partners worden gedeeld via onze FaceBook en Twitter. Ook zullen we daar spoedig mogelijkheden presenteren voor eventuele deelname, partner en sponsormogelijkheden. Dat e-health een belangrijke rol in neemt in de (toekomstige) zorgverlening behoeft geen betoog. De mogelijkheden lijken welhaast eindeloos, aan de andere kant zijn de daadwerkelijke succesvol geïmplementeerde voorbeelden kleiner dat verwacht.
Masterclass
Welke mogelijkheden er zijn, wat belemmeringen zijn die overwonnen moeten worden, welke u zelf kunt overwinnen en toekomstige mogelijkheden deel ik graag met u in een Masterclass e-health die ik samen met Daan Dohmen geef op 27 November op ons REshape & Innovation Center, een unieke locatie waar twee jaar geleden nog de afdeling Neurochirurgie gevestigd was. Vanaf deze locatie vinden innovaties als FaceTalk™, Hereismydata™ en MedCrowdfund™ hun weg naar de praktijk. Uiteraard maakt een rondleiding onderdeel uit van de Masterclass, naar vergaderruimtes in voormalige Operatiekamers, Werkplekken waar eerder de Intensive care was.
Bekijk ook het interview met Lucien Engelen over de Skipr masterclass:
Meer weten over de nieuwste ideeën, uitvindingen, experimenten en implementaties? Kom naar de Masterclass e-health van Skipr op dinsdag 19 november of woensdag 27 november 2013. Topinnovatoren in de Nederlandse zorg, Lucien Engelen en Daan Dohmen, kaarten ethische vraagstukken aan die samenhangen met nieuwe technologie. Dohmen en Engelen zijn dan net terug van een expeditie naar Silicon Valley en FutureMed. Inschrijven kan hier.