Veel commotie is ontstaan over het afblazen van de zogenaamde ‘Beginselenwet’ voor de zorg door het huidige kabinet. Symbool voor het nut van de Beginselenwet is de 24-uurs luier. Die biedt volgens de fabrikant 24 uur bescherming tegen ‘doorlekken’ bij incontinentie.
Schande! Geen schone luier in 24 uur. Tezelfdertijd zien we op de nationale televisie reclames van Pampers die trots laat weten een luier te hebben ontwikkeld waarin een baby minstens 12 uur door kan slapen. “Voor droge blije baby’s”. Het filmpje eindigt met een breed glimlachende duidelijk uitgeruste baby. En we zijn trots. Wat een mooie nieuwe ontwikkeling.
Hoe je het brengt
Het is dus net hoe je het brengt, wil ik maar zeggen. Wanneer ik schande zou roepen over het tere babyhuidje dat meer dan 12 uur in een vieze luier moest doorbrengen, zou men mij waarschijnlijk wat vreemd aankijken. Dit is namelijk productvernieuwing.
Wennen aan anders
Productvernieuwing en langdurige zorg gaan maar slecht samen. Waarschijnlijk omdat de patiënten, hun verwanten en medewerkers, al net zo langdurig als de zorg, anders gewend zijn. Jarenlang heb ik patiënten, hun familie en medewerkers moeten uitleggen dat we nu verbanden hebben voor de meest vreselijke wonden, die je gerust een week kunt laten zitten. Sterker nog: dat is zelfs het allerbeste. Vele malen vond ik de dure verbanden ’s morgens toch weer naast het bed van de patiënt.
Wassen zonder water? Bewijs is er voldoende: je wordt zeker zo schoon en de huid wordt veel minder kwetsbaar dan met water en zeep. Bovendien ervaren patiënten dit als heel plezierig omdat de doekjes lekker warm zijn. Wordt het een succes? Nee hoor, we kunnen niet bevatten dat het net zo schoon wordt als schrobben met water en zeep waarbij de patiënt vaak ligt te rillen van de kou. Nat en naakt, precies zoals veertig jaar gelden, alleen nu in een eenpersoonskamer.
Belang van productinnovatie
Productinnovatie in de zorg is heel erg belangrijk, we kunnen niet zonder. En niet alleen vanwege dreigende krapte. Iedere branche in Nederland kent continue ontwikkeling omdat er altijd dingen zijn die anders en beter kunnen. Ik wil het hier niet opnemen voor de 24-uurs luier maar ik zou het jammer vinden dat een potentiële goede productinnovatie ten onrechte sneuvelt in het verbale geweld rondom de Beginselenwet.
Comfort
Het is wat simpel te stellen dat je dan “24 uur in de oude urine zit”. De luier heeft natuurlijk alleen maar kans van slagen als de drager het gevoel heeft 24 uur droog te zijn, de huid niet aangetast wordt en er geen vervelende geur ontstaat. Wanneer dit product dat biedt kan het in een aantal gevallen een welkome aanvulling zijn want voor sommige patiënten is verschoning een helse gebeurtenis.
Beginselenwet schrappen
En de Beginselenwet? Graag van de baan. Als de overheid normeert, is de patiënt ook niet centraal. Ik hoor al zeggen: “Ja hoor, hier staat het: Maar 1x per week onder de douche, dus geen twee…” Bezint eer ge begint.
Mieke Draijer
Voorzitter van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters