Na de valse start van de inkomensafhankelijke zorgpremie komt het kabinet Rutte II nu met goed nieuws voor de gezondheid van Nederland. Staatssecretaris Van Rijn meldt dat hij de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak wil verhogen van 16 naar 18 jaar.
Een belangrijke maatregel, want ongeveer 80 procent van de rokers is voor hun 18e jaar begonnen. Als ze een paar jaar na hun eerste trekjes op het schoolplein of op de hangplek willen stoppen met roken, blijkt dat lastig, want roken is erg verslavend. Met alle gevolgen van dien; puberende hersenen zijn nog in ontwikkeling en worden door roken aangetast. Jaarlijks sterven 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. 12.000 daarvan aan kanker.
Leeftijdsverhoging
Behalve een belangrijke maatregel, is de aangekondigde leeftijdsverhoging ook een logische maatregel. Een 16-jarige mag niet stemmen en autorijden en de Tweede Kamer heeft er al mee ingestemd dat ze straks ook geen alcohol meer mogen kopen. In dat licht is het niet te verkopen dat ze wel sigaretten zouden mogen aanschaffen.
Denormaliseren
Niets staat deze maatregel nog in de weg nu ook de tabaksindustrie zich er positief over heeft uitgesproken. Roken is niet iets voor kinderen, aldus de industrie. Prachtig! Met dit nobele standpunt kan de industrie niet anders dan een aantal andere noodzakelijke maatregelen ook steunen. Want als de industrie echt het beste met onze kinderen voor heeft, dan moet ze onmiddellijk stoppen met het verleiden van jongeren met sexy sigarettenpakjes die jongeren aantrekkelijk vinden. Ook moeten ze per direct alle smaakjes en kleurtjes waar geen volwassen roker zich mee zou durven vertonen, uit hun assortiment schrappen. En wat ook erg zou helpen is als het aantal verkooppunten voor tabak drastisch wordt teruggedrongen. Zodat jongeren in een supermarkt niet als eerste tegen een uitgebreide feestmuur met rookwaren oplopen.
KWF Kankerbestrijding en haar partners in de Alliantie Nederland Rookvrij zien het verhogen van de leeftijdsgrens als onderdeel van het denormaliseren – het onthippen – van roken. Een element van een samenhangend pakket van maatregelen. Als Nederland in 2025 rookvrij moet zijn, een ambitie die ik een warm hart toedraag, dan wordt het tijd dat de politiek stappen gaat zetten.
Effectief tabaksbeleid
Effectief tabaksbeleid begint met een goed plan. Dat is heel eenvoudig, want de noodzaak is helder en de lijst van effectieve maatregelen staat beschreven in het WHO kaderverdrag tabaksontmoediging, het FCTC. Het verstandig om in tijden van economische crisis te beginnen met het invoeren van de maatregelen die geen geld kosten. Leeftijdsverhoging, (flinke) accijnsverhoging, uniforme pakjes met afschrikwekkende plaatjes zoals in Australië, het verbieden van stoffen die sigaretten aantrekkelijk maken voor onze jeugd, tabak uit het zicht en verkoop alleen in speciaalzaken. En ten slotte een volledig rookvrije horeca. Dat is denormaliseren. Want met deze maatregelen laten we zien dat tabak geen normaal product is, maar een zeer schadelijk en verslavend product. Onthippen dus. Dat staatssecretaris Van Rijn de leeftijdsgrens wil verhogen is een echte opsteker. Ik ben blij dat we weer naast VWS staan en beiden vanuit het gezondheidsperspectief goede maatregelen willen nemen.
Michel Rudolphie
Directeur KWF Kankerbestrijding