De gemeenten zijn aan zet. Zij moeten lokale zorgnetwerken smeden. En per wijk in kaart brengen wie welke hulp nodig heeft. Maar eerst horen de geldstromen in zorg en welzijn te worden gebundeld.
Dat zei Marjanne Sint bij de presentatie van het rapport ‘Regie aan de poort’ van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) in Den Haag. Sint is bestuursvoorzitter van de Isala klinieken in Zwolle, en raadslid van de RVZ, de belangrijkste adviseur van de minister van Volksgezondheid. De RVZ wil dat gemeenten lokaal maatwerk leveren. Dat kan als zij wijkgerichte multidisciplinaire basiszorgteams opzetten waar huisartsen, jeugdhulpverleners en maatschappelijk werkers samenwerken.
Aparte loketten
Prima plan. Want de eerstelijnszorg is versnipperd. Gezondheidszorg en welzijnsvoorzieningen als jeugdzorg, maatschappelijk werk, arbeidsreïntegratie en schuldhulpverlening hebben gescheiden poorten. Er bestaan aparte loketten en een eigen manier van kijken. Vaak weet de ene organisatie van de andere niet wat er achter welke voordeur schuilgaat. Er wordt te laat gereageerd, kennis en geld verspild.
Kennisuitwisseling
De RVZ wil dat gemeenten, zorgverzekeraars en lokale zorgaanbieders hun gegevens bundelen, zodat huisvestingsperikelen of eenzaamheid sneller worden gesignaleerd. Ook dat klinkt goed. Wissel die kennis dan wel meteen digitaal uit via wat ooit het epd heette. Slechts dan kan er slagvaardig worden opgetreden, zodra zich psychosociale problemen voordoen in combinatie met gezondheidsproblemen.
Schotten
Een andere kwestie is dat zorg en welzijn niet uit hetzelfde potje worden betaald. Daarom wil de RVZ dat de bekostiging van de eerstelijnshulp op de schop gaat. Dat wil zeggen: de gescheiden geldstromen van de Zorgverzekeringswet, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet maatschappelijke ondersteuning moeten worden gebundeld. De RVZ heeft een punt, zoals zo vaak. Blijkbaar vindt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) dat ook. Prompt garandeerde hij dat de schotten tussen zorg en welzijn nog in deze kabinetsperiode verdwijnen.
Kwetsbare groep
Goed nieuws voor iedereen die kampt met meervoudige aandoeningen op het gebied van zorg, gedrag, gezin, relaties, werk en inkomen. Dat zijn één miljoen mensen, vooral uit lagere sociale milieus. Leve de ontschotting. Als deze kwetsbare groep mensen eerder preventief en effectief wordt geholpen, komt dat de hele samenleving ten goede.