Het wordt spannend voor bestuurders, toezichthouders en andere beslissers in de zorg. Volgende week wordt de Skipr 99 X bekend. Wie zijn anno 2012 invloedrijk in de zorg? Zorgbestuurders staan ook om een andere reden in het nieuws.
Verzet tegen WNT
De Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) verzet zich met hand en tand tegen de Wet Normering Topinkomens. Deze wet werd vorige maand door de Eerste Kamer aangenomen. Ondanks dit democratische besluit, spant de NVZD toch een kort geding aan tegen de Staat. Vanwege het principe dat zorginstellingen private rechtspersonen en geen publieke instellingen zijn. Dat kan zo zijn, maar deze private rechtspersonen worden wel voor 100 procent gefinancierd met premiegelden en andere publieke middelen. Dat rechtvaardigt overheidsregulering, op het gebied van de kwaliteit van zorg maar ook de governance.
Zorgbudgetten onder druk
Met hun strijd tegen de Wet Normering Topinkomens wekken de zorgbestuurders de indruk dat zij zich ook verzetten tegen de norm zelf. Dit terwijl zorgbudgetten onder druk staan. Het recht op zorg en ondersteuning wordt beperkt en veel zorgmedewerkers zullen hun baan verliezen. In dit licht is het ongepast dat zorgbestuurders zich verzetten tegen een democratisch vastgesteld en alleszins redelijk maximum salaris.
Vertrouwen
Het vertrouwen in maatschappelijke organisaties en hun bestuurders staat al onder druk. Meavita, Woonbron en Amarantis hebben daaraan bijgedragen. Het verzet tegen de wettelijke maximering van topinkomen zal daarom averechts werken. De maatschappelijke opdracht van zorginstellingen is groot. Zij hebben daarom meer dan ooit de steun van de overheid en de samenleving nodig.
Het is te hopen dat dit besef ook doordringt bij de NVZD. Het besef ook, dat het in de zorg draait om cliënten, patiënten en zorgverleners. Niet om de bestuurders. En als er dan toch zo nodig een Skipr 99 X moet zijn, verdienen eigenlijk alleen zorgbestuurders die zich conformeren aan de Wet Normering Topinkomens een notering.
Jan de Vries
directeur MEE Nederland