Zo dun als een lat. Bijna overspannen. Onvermoeibaar, omdat er gewoon geen andere weg mogelijk is. Heftige migraineaanvallen. Financiële zorgen. Kinderen van zeventien jaar die het huis ontvluchten door de dementie van hun vader. Dat is de dagelijkse realiteit van mantelzorgers van mensen met dementie.
Zij strijden iedere dag om zo goed mogelijk te zorgen voor echtgenoot, moeder, vader, broer, zus. Zij willen niets liever dan er voor de ánder te zijn en daarvoor werken zij zich meer dan uit de naad met de volle overtuiging dat ze dat niet anders zouden willen. Ondanks dat, is het ondertussen wél loodzwaar.
Zorg en ondersteuning
Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de mensen met dementie wordt ondersteund door hun omgeving. Bijna 38 procent van de mensen met dementie gaat het te ver om familie en kennissen in te schakelen voor zorg en ondersteuning. Zo´n 32 procent weet niet op wie hij/zij kan terugvallen of heeft niemand om op terug te vallen. En dan, als ik heel eerlijk naar de toekomst kijk, maak ik mij grote zorgen. In Nederland zal het aantal mensen met dementie de komende jaren sterk toenemen, terwijl de zorg voor mensen met dementie nu al niet toereikend is.
Mensen met dementie
Kiezers hebben op 12 september gesproken over hoe zij willen dat Nederland eruit ziet. De verkiezingsuitslag laat zien dat de VVD en de PvdA nu de grootste partijen zijn. Nu is het zaak de VVD en PvdA de volgende vraag voor te leggen: hebben jullie de zorg voor mensen met dementie wel voldoende op jullie netvlies staan?
Toekomstige zorg
Want veel kiezers zijn bezorgd over de toekomstige zorg aan Alzheimer patiënten. Slechts 3 procent van de mantelzorgers vertrouwt erop dat een toekomstige regering voldoende aandacht heeft voor dementie. De meeste mantelzorgers verwachten forse bezuinigingen, waardoor de druk op hen nog groter wordt.
Verkiezingscampagnes
Op verzoek van Alzheimer Nederland zijn daarom in de verkiezingscampagne verschillende Kamerleden, zoals Fleur Agema (PVV), Linda Voortman (GroenLinks), Renske Leijten (SP), op de koffie gegaan bij mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook Jetta Klijnsma, de nummer 2 op de lijst van de PvdA. Zij zei na afloop ?dat alle mantelzorgers een lintje verdienen? en heeft toegezegd dat zij zich extra hard zal maken voor mantelzorgers en mensen met dementie.
Toezeggingen politiek
Hier houden we Jetta Klijnsma graag aan. En daarmee ook de PvdA. Dementie en zorg voor mensen met dementie, zoals de casemanager, zijn nadrukkelijk opgenomen in het verkiezingsprogramma van de PvdA. De zorgen zitten eerder bij de VVD en het VVD programma. Geen van de kandidaten van de VVD heeft een bezoek aan een mantelzorger afgelegd. De VVD besteedt in het verkiezingsprogramma als enige partij geen specifieke aandacht aan zorg voor mensen met dementie of mantelzorgers.
Er rust daarom een verantwoordelijkheid op de schouders van de PvdA, nu de PvdA zo dicht op de hielen zit bij de VVD. De PvdA zou de druk zo hoog op moeten voeren bij de VVD dat de uitkomst eenduidig is: de eerste stappen die we zetten in de nieuwe Tweede Kamer zijn betere zorg voor mensen met dementie. Dat kan door de rol van de casemanager voor mensen met dementie uit te breiden, door de positie van mantelzorgers te versterken en door het Deltaplan Dementie op te starten.
De strijd voor betere zorg voor mensen met dementie kan ik niet in mijn eentje winnen, daar heb ik de steun van alle politici bij nodig. Daarom roep ik ze op om te doen waarvoor ze zijn gekozen: vertegenwoordig het volk. Daar zitten ook mantelzorgers en patiënten met dementie bij. Maar laat het niet bij vertegenwoordigen, maar wees strijdbaar en pak de betere zorg voor mensen met dementie op. Start met het Deltaplan Dementie en maak plaats voor de casemanager.
Gea Broekema
Algemeen directeur van Stichting Alzheimer Nederland