Na het Bestuurlijk Akkoord van de minister met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars in 2011 en het convenant met de GGZ in juni, kwam het bericht van overeenstemming met de huisartsen net voor het reces. Hoera, zou ik bijna willen zeggen.
Na een conflictueus jaar is er uiteindelijk een convenant gesloten met de huisartsen. In ettelijke debatten heb ik mij daarvoor uitgesproken, omdat dat de enige mogelijkheid was om uit de impasse te komen en overschrijdingen in de klem te houden.
Huisartsenzorg is van cruciaal belang voor een goede en betaalbare gezondheidszorg. Misschien moet ik zeggen ‘eerstelijnszorg’, waar de huisarts de spilfunctie heeft.
Het Kwaliteitsinstituut
Nu al deze convenanten zijn gesloten kunnen we naar de volgende stap: ontschotting. De zorgverzekeraars kunnen nu sturen om de zorg op de juiste plek te laten plaatsvinden. Ze zijn risicodragend voor zowel eerste als tweedelijn, maken deel uit van alle bestuurlijke akkoorden en hebben zorgplicht. Wat hebben ze daarvoor nodig: handvatten om kwalitatief goede zorg op de juiste plek in te kopen. Het Kwaliteitsinstituut komt geen minuut te vroeg, het is nu echt zaak haast te maken met goede richtlijnen. Want dat is de basis voor de inkoop van goede zorg. Transparant: ziekenhuis A behandelt een darmkanker volgens de richtlijn, daarom koopt zorgverzekeraar B bij ziekenhuis A in.
Ontschotting
Ontschotting is hard nodig om de zorg daar te verstrekken waar deze het beste past en om het geld de zorg te laten volgen. Doen huisartsen lichte chirurgische ingrepen, dan worden zij daarvoor vergoed. Initiatieven hier komen juist door de schotten moeilijk van de grond. De minister heeft toegezegd dat ze experimenten hierin wil mogelijk maken, als eerste stap.
Duidelijkheid
Ontschotting is ook hard nodig om de veranderingen in de zorg flexibel op te vangen. Een paar voorbeelden: uit het convenant met de ggz volgt dat er ggz-zorg meer ambulant verleend gaat worden. Dat stelt eisen aan de eerstelijn. Wat doet de huisarts, wat doet de POH ggz en wanneer wordt de eerstelijnspsycholoog ingeschakeld? Dat is allemaal nog niet duidelijk, maar er moeten wel slagen gemaakt. Een organisatie als Indigo zal in overleg met de huisartsen, ook individueel afspraken moeten maken. Juist om die ambulante ggz-hulp van de grond te tillen.
Zorgzwaartepakketten
In het Lente-akkoord is afgesproken dat de zorg uit ZZP 1 tm/3, de lagere zorgzwaartepakketten in de AWBZ, voortaan alleen extramuraal vergoed worden. Past binnen het kabinetsbeleid om wonen en zorg te scheiden. Het maakt de keuze mogelijk voor mensen die wel zorg nodig hebben: of in eigen woning of bijv. een kleinschalige woongemeenschap. Zij zijn niet langer automatisch aangewezen op een verzorgingshuis. Maar ook deze afspraak heeft gevolgen voor de eerstelijnszorg. De wijkverpleegkundige zal daarbij een belangrijke rol spelen, maar hij of zij moet nauwe contacten hebben met de huisarts.
Uitvoeringstoets
Deze zomer komt de NZa met de uitvoeringstoets van de huisartsenzorg, die zij in opdracht van de minister uitvoeren. Een uitvoerig onderzoek naar de mogelijkheden die huisartsenzorg biedt, de grote belemmeringen (bureaucratie) en aanbevelingen. Het convenant is nu getekend of misschien moeten we zeggen, de vrede is getekend. Een goed moment dus om na het verschijnen van deze uitvoeringstoets de eerstelijnszorg een goede en stevige impuls te geven.