De Tweede Kamer is tot en met 12 september met reces. Voor de meeste Kamerleden geldt dat ze vanaf begin augustus weer paraat moeten zijn. Dan begint de voorbereiding op de verkiezingscampagne. In deze campagne staat een groot aantal debatten gepland over de zorg.
Maar voor Kamerleden geldt: eerst vakantie. Een vraag die dan speelt is: wat neem ik op vakantie mee om te lezen? Fictie of non-fictie? Voor mensen die overwegen non-fictie mee te nemen, heb ik een aantal leestips.
Zorguitgaven
Een aanrader is de juniraming van het CPB (CPB Policy Brief 2012/1) met daarin de economische verkenning 2013-2017. Daar staat in dat de zorguitgaven zullen stijgen van 61 miljard euro in 2012 naar 80 miljard euro in 2017. Of dit rapport tot fictie of non-fictie gerekend moet worden, is overigens een politieke vraag. Tijdens een recent Kamerdebat waarin dit rapport ter sprake kwam zei een politicus van een partij die in de opiniepeilingen ongeveer net zo groot is als mijn partij en die dolgraag voor het eerst in haar geschiedenis regeringsverantwoordelijkheid wil dragen: ”Ik geloof niet zoveel in die berekening.”
Voor de thuisblijvers is mijn leestip de Euro Health Consumer Index 2012. Daarin valt te lezen dat Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar het beste zorgstelsel van Europa heeft. Waarom naar het buitenland gaan als je in eigen land het beste zorgstelsel hebt?
Productiviteitswinst ziekenhuiszorg
Je vraagt je overigens af waarom er politieke partijen zijn die het Nederlandse zorgstelsel drastisch willen wijzigen en die terug willen naar het strak gereguleerd en gebudgetteerd stelsel dat we vroeger hadden, als we nu al het beste zorgsysteem hebben. Daar komt bij dat het CPB in haar notitie van 3 juli jl. getiteld ”Aanvullende informatie voor de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s” zegt dat analyses laten zien dat de productiviteitswinst in de ziekenhuiszorg in de jaren tachtig en negentig nagenoeg nul was.
Zorgverzekeringsstelsel geschiedenis
Voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van ons zorgverzekeringsstelsel is het boek ”Tussen Volksverzekering en vrije markt, verzekering van zorg op het snijvlak van sociale verzekering en gezondheidszorg 1880-2006” onder redactie van K.P. Companje een aanrader lezen. Het boek is dik en dus zwaar. Dat betekent de koffer slim inpakken want anders moet je op de luchthaven bijbetalen voor overschrijding van het maximaal toegestaan gewicht aan bagage.
Wachtlijsten verminderen
Tot slot voor de Najaarsvakantie. Eind september verschijnt een studie van de OECD getiteld ”Waiting Time Policies in the Health Care Sector: What Works?” Deze studie verschijnt pas eind september maar naar verluidt staat daar in dat prestatiebekostiging en het per activiteit bekostigen van specialisten en ziekenhuizen de wachtlijsten vermindert. Als dat klopt is dit boek een must read voor politici die zich zo’n 10 jaar geleden druk maakten over de wachtlijsten in de zorg en hun politieke opvolgers. De studie is overigens al online te bestellen.
In de campagne kunnen we tijdens de zorgdebatten zien en horen wie in zijn of haar vakantie fictie heeft gelezen en wie non-fictie. Veel leesplezier en vooral: fijne vakantie!