Geld is het probleem niet in de zorg. Veel gepensioneerden beginnen welvarend aan hun oude dag. Ze consumeren er vrolijk op los. “Maar zodra hun laatste dure jaar aanbreekt en zij verzorging of verpleging nodig hebben, houden ze de hand op bij de overheid. Dan doen ze een beroep op de solidariteit van de generaties die na ons komen.”
Scheidend SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil daar op zijn minst een groot vraagteken bij zetten. (Interview ‘Sommige ouderen worden slapend rijk, Skipr magazine, 7/8 juli 2012, pagina 20). De ouderenzorg zelf heeft het afgelopen jaar de grootste moeite gehad om voor de plots beschikbare honderden ‘gedoogmiljoenen’ extra handen aan het bed te vinden.
Budgetten gehandicaptenzorg
Of neem de gehandicaptenzorg, waarover Skipr een ontmoeting met afzwaaiende bestuurders arrangeerde: “Hoe somber de vooruitzichten soms waren, het kwartet bestuurders geeft unisono aan dat hun organisaties nooit in budget zijn teruggegaan. Elk jaar namen de budgetten toe.” (Skipr magazine, 7/8 juli 2012, pagina 53)
‘Werkloze innovatiemiljoenen’
Geld is het probleem niet in de zorg. Honderden miljoenen euro’s voor innovatie klotsen tegen de spreekwoordelijke plinten. Investeerders kunnen hun geld niet kwijt. Vernieuwers weten de middelen slechts druppelsgewijs af te tappen bij participatiemaatschappijen, investeringsfondsen en venture kapitalisten. Het mer à boire voor de echte ondernemers ligt er rimpelloos bij. (Coververhaal ‘Werkloze innovatiemiljoenen’, Skipr magazine, 7/8 juli 2012, pagina 10).
Geld is het probleem niet. Een wonderlijke constatering in een periode waarin iedereen zich grote zorgen maakt over de betaalbaarheid en houdbaarheid van de zorg. Niet de beschikbaarheid van geld is het probleem, maar de verdeling ervan. Hamvraag: wie zal dat betalen?
Ruud Koolen
hoofdredacteur Skipr