De Nederlandse polder is een woord rijker: ‘filibusteren’. Veertien uur spreektijd vroegen SP en PVV aan over de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro waarbij de laagste inkomens worden gecompenseerd.
Zorgkosten onhoudbaar
Kamervoorzitter Gerdi Verbeet laste een extra vergaderdag in, maar die bleek niet nodig. Na 7 uur mails voorlezen van bezorgde burgers en patiënten, er was zelfs tijd voor een lunchbroodje tussendoor, waren de woorden op. Minister Schippers was een paar dagen later kort van stof. Nauwelijks een half uur spreektijd en 44 pagina’s tekst had ze nodig om antwoord te geven op gestelde vragen en de boodschap te herhalen die we al kenden: de kosten van de zorg zijn op termijn niet houdbaar.
Uitleg minister
Minister Schippers had ook kunnen verwijzen naar de brochure die ze onlangs op internet publiceerde en in bibliotheken neerlegde. Elk jaar geven we meer geld uit aan zorg, legt de minister nog een keer uit aan de hand van plaatjes. Waarom doen we dat? Wat zijn de gevolgen? Hoe erg is dat en wat kunnen we hieraan doen?
Kiezen
De minister wil dat aan de keukentafel wordt gediscussieerd over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Nederlanders moeten begrijpen dat als ze altijd, overal en voor iedereen direct onbeperkt alle zorg willen hebben, zij dat voelen in hun portemonnee. Grote kans dat ze daar moeite mee hebben, dus moeten er keuzes worden gemaakt. Zo simpel is het.
Groot deel inkomen naar zorg
Wat de Nederlandse burger nu kan weten, en wat de filibusterende kamerleden even lijken te zijn vergeten, is dat een doorsnee gezin, afgezien van die 130 euro extra eigen risico, nu al 23,5 procent van het inkomen oftewel ruim 11.000 euro per jaar kwijt is aan zorg. Als er niets gebeurt, als we onze tijd verspillen met het extreem lang rekken van redevoeringen en oneindig veel te vragen naar de bekende weg, geven we in 2040 de helft van ons inkomen uit aan zorg
Wat en hoe?
We moeten de kostenexplosie in de zorg serieus nemen. De vraag is niet ‘of’ er wat moet gebeuren, maar ‘wat en hoe’. Verhoging van het eigen risico is één van de opties, maar er zijn er meer. Voor het gesprek daarover in huiselijke kring heeft de minister een heus dashbord getekend, een navigatiesysteem dat ervoor moet zorgen dat de zorgkosten niet crashen. Aan welke knoppen en in welke mate moeten we draaien en aan welke niet? Daarover moet de discussie gaan, uit en thuis.
Maaike de Vries,
Chef Zorg, www.argumentenfabriek.nl