Nederland wordt geconfronteerd met miljarden bezuinigingen, ook in de zorg. Daarom is het nieuws dat de wijkverpleegkundige per jaar bijna 18.000 euro aan zorgkosten bespaart zeer interessant.
Adviesbureau BMC heeft in opdracht van ZonMW berekend dat 84 procent van deze besparing wordt bereikt door het voorkomen van zorg door instellingen in de ‘tweede lijn’. Daarnaast is volgens het rapport sprake van gezondheidswinst voor cliënten ter waarde van bijna 38.000 euro. Gelukkig valt dit nieuws bij het demissionaire kabinet ook goed: Minister Spies (BZK) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) stellen via het gemeentefonds structureel 10 miljoen euro beschikbaar voor projecten rond wijkverpleegkundigen.
Wijkverpleegkundige oftewel casemanager
Bijzonder in dit kader is het onderzoek dat VGZ recentelijk heeft uitgevoerd voor de kostenbesparing bij de inzet van een wijkverpleegkunde bij mensen met dementie. Deze wijkverpleegkundige wordt ook wel casemanager genoemd. Zij heeft een extra opleiding casemanagement bij dementie en maakt voldoende vlieguren in dementiezorg om haar vaardigheden te onderhouden. Deze casemanager is een professional die een vertrouwd en vast aanspreekpunt is met verstand van dementie en die mensen met dementie thuis coördineert en begeleidt. De voordelen die voor de wijkverpleegkundige gelden, hebben ook betrekking op de casemanager. Immers, door casemanagement kunnen dementiepatiënten langer thuis blijven wonen en wordt verpleeghuisopname uitgesteld. Volgens onderzoek van VGZ verblijven dementiepatiënten die naast AWBZ-zorg ook ggz-zorg (met name casemanagement) uit de Zvw hebben ontvangen, gemiddeld 9 maanden korter in het verpleeghuis dan patiënten die alleen AWBZ-zorg hebben ontvangen. Landelijke toepassing van casemanagement bij dementie levert daarom in de komende kabinetsperiode een bezuiniging op van 200 miljoen euro per jaar.
Regio Eindhoven
Een ander onderzoek bevestigt deze resultaten. In de regio Eindhoven hebben aanbieders van zorg en welzijn samen de Zorgketen Dementie opgezet met zogenoemde Zorgtrajectbegeleiders (ZTB’ers) of casemanagers. Na de diagnose dementie is de gemiddelde levensverwachting 8 jaar, waarbij patiënten de laatste 2,5 jaar meestal in een zorginstelling. De introductie van ZTB’ers blijkt een forse kostenbesparing op te leveren, ondanks het feit dat meer mensen de diagnose dementie krijgen. De baten stijgen van 1,3 miljoen euro tot 6,6 miljoen euro in 6 jaar. De baten zijn gerealiseerd doordat mensen langer thuis wonen door tijdige en goede zorg. Elke geïnvesteerde euro levert 2,50 euro op.
Lange termijn
Voor de lange termijn zijn de voordelen van casemanagement nog groter. Het aantal mensen met dementie stijgt namelijk van zo’n 250 duizend in 2012 tot ruim een half miljoen in 2040. Alzheimer Nederland verwacht dat in 2040 de opbrengsten tegen de half miljard euro per jaar lopen door landelijke toepassing van casemanagement bij dementie. Dus Den Haag: vergeet niet dat naast de inzet van de wijkverpleegkundige, ook de casemanager alle aandacht verdient. Rekent u maar mee. Dan bespaart u naast 18.000 euro per wijkverpleegkundige nog 200 miljoen euro extra. En zo verbetert niet alleen de zorg aan mensen met dementie, maar door de inzet van casemanagers bespaart u ook miljoenen euro’s.