Je hoeft geen geneeskunde te hebben gestudeerd om medicijnen toe te dienen, zegt Aad Koster in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Hij zegt dit in een reactie op een artikel over de inzet van ongeschoold personeel in de ouderenzorg.
Deze nauwelijks geschoolde of zelfs ongeschoolde, goed bedoelende medewerkers, hebben geen flauw benul van farmacotherapie en dat kun je ze ook niet kwalijk nemen. De opmerking van Koster is dan ook volstrekt zorg onwaardig.
Waarom werken er in de ziekenhuizen geen ongeschoolde mensen om de medicatie toe te dienen of voor toediening gereed te maken? Waarom werken daar verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die verschillende modules farmacologie met goed gevolg moeten afsluiten voordat ze patiënten zelfstandig medicatie mogen toedienen? Waarom werken er in de ziekenhuizen uitsluitend artikel 3 of 14 professionals die tuchtrechtelijk individueel aansprakelijk zijn bij fouten?
Veiligheid
Dat is, zoals we allemaal goed weten, omdat er in de ziekenhuizen gehecht wordt aan optimale kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Daarom voeren we in de ziekenhuizen een veiligheidsmanagementsysteem in om daardoor het aantal vermijdbare fouten te reduceren in het belang van de patiënt. Er wordt gestimuleerd om fouten te melden. Niet om te verwijten, maar om te leren. De academische ziekenhuizen hebben zelfs het initiatief genomen om een masteropleiding patiëntveiligheid te gaan ontwikkelen voor medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Kwaliteit en veiligheid staan hoog op de agenda!
Kwetsbaar
Waarom laten we dan in de ouderenzorg onvoldoende of niet geschoold personeel diezelfde medicatie toedienen of voor toediening gereed maken? Steeds vaker worden de taken van verpleegkundigen of verzorgenden IG deden, uitgevoerd door onvoldoende of niet geschoolde medewerkers. Terwijl het om diezelfde patiënten gaat als in het ziekenhuis, alleen wonen ze in een verpleeghuis. Ze wonen in een verpleeghuis omdat ze kwetsbaar zijn, vaak volledig afhankelijk van zorgmedewerkers. Ze kunnen niet meer voor zichzelf zorgen, laat staan opkomen. Het voorbeeld van een dementerende die van een medewerker een inhalatiepil met een glas water moeten innemen, terwijl de pil in een apparaatje hoort te gaan zodat de patiënt via dat apparaatje medicatie krijgt waardoor hij of zij minder kortademig wordt, is helaas niet verzonnen.
Nee, geneeskunde hoef je niet gestudeerd te hebben, maar je hoeft ook geen Einstein te zijn om te begrijpen dat medicatieveiligheid in de ouderenzorg snel verbetering behoeft!