Simpel is de trend: Nederland neemt afscheid van ‘intensieve menshouderij’ in langdurige zorg.
Mijn 91-jarige tante is gevallen. Ja, ze heeft haar heup gebroken. Gelukkig kon ze binnen een dag worden geopereerd. Dank u, het gaat haar goed, ze kan uit bed komen. Wat nu? Revalidatie, het verzorgingshuis of extra thuiszorg?
Er valt veel te kiezen
“ZZP, CIZ, PGB, al die afkortingen en regels: wat is het verschil en wat is nou het beste voor haar?,” vroeg mijn zus zorgelijk. Er valt veel te kiezen, stelde ik haar gerust. Ook in de care, de langdurige zorg waar miljarden euro’s per jaar omgaan, zijn de bakens verzet. Het verouderde mensbeeld van de ‘intensieve menshouderij’ is op zijn retour.
Maatwerk
De zorg wordt meer maatwerk. Simpel is de trend. Maak verschil; niet iedereen heeft altijd dezelfde zorg nodig. Steeds meer instellingen en thuiszorgorganisaties beleven deze omslag in het denken. Vaak worden zij gesteund door In voor zorg!, het stimuleringsprogram van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS). Ook heeft zij het ‘Experiment Regelarm’ ingesteld, waarbij 28 organisaties overbodige regels willen schrappen. Het experiment is ook te volgen via twitter.
Regelarm
Kern van dit project: niet alles hoeft meer tot in detail te worden geregeld en geregistreerd. Zo komt er vanzelf een einde aan de bureaucratisering en de mensonwaardige minutentellerij in de care. Niet het aantal uren zorg telt, maar de oplossing. Meer tijd, meer aandacht, meer flexibiliteit, heet dit bij thuiszorgorganisatie Icare in Wageningen.
Netwerk cliënt inzetten
Zet in op het eigen netwerk van de klant. Dan kunnen zorgverleners zich beperken tot de noodzakelijke zorg. Dat is de filosofie bij Icare. Gevolg? Klant en medewerker krijgen het beter naar hun zin. Bijkomstig voordeel: er liggen miljoenen euro’s voor het grijpen, weet zorgverzekeraar Menzis.
Laat de Tweede Kamer hier eens naar kijken, als er wordt gepraat over administratieve lasten in de care. Dan weten mensen als mijn zus ook wat ze moeten kiezen als hun oude tante weer op been komt.