Vrouwengezondheid(szorg) heeft veel jaren aandacht gekregen in ons land. Wie daaruit de conclusie trekt dat dit werk ‘af’ is, komt bedrogen uit.
De Nederlandse Hartstichting heeft er in recente publicaties op gewezen dat er anno 2012 meer vrouwen dan mannen aan cardiovasculaire aandoeningen overlijden. Zo tonen vrouwen vaker dan mannen atypische klachten. Deze worden niet altijd juist gediagnosticeerd waardoor een effectieve behandeling van hart- en vaatziekten onnodige vertraging oploopt.
Women’s health
Het blijft niet beperkt tot hart- en vaatziekten. Daarom zal ZonMw dit voorjaar het onderwerp ‘women’s health’ breder gaan agenderen. Eerst nog wat feiten. Het risico op een depressie is bij vrouwen twee maal hoger dan bij mannen. Hetzelfde geldt voor het risico op reumatoïde artritis. Nog hoger ligt dit risico bij osteoporose. Alcohol en sommige geneesmiddelen zijn voor vrouwen gevaarlijker dan voor mannen. Ontstekingsremmers tegen COPD werken bij vrouwen minder effectief dan bij mannen. Deze lijst kan nog eindeloos uitgebreid worden. Duidelijk is dat we hier een problematiek hebben waar niemand omheen kan.
Relevante onderzoeksvragen
In navolging van de Utrechtse oratie van prof. dr. Bart Fauser alsmede van studies van onder andere cardioloog Angela Maas en hoogleraar vrouwenstudies geneeskunde Toine Lagro zal ZonMw dit voorjaar women’s health (nu nog een werktitel) op de R&D agenda gaan zetten. Duidelijk is dat er nog tal van relevante onderzoeksvragen beantwoord moeten worden.
Seksespecifieke aspecten
Een deel kan in lopende projecten meegenomen worden. Zo dient elke onderzoeker zich bij een onderzoeksproject af te vragen of er seksespecifieke aspecten aan de orde zijn. Zo ja, dan dient het onderzoek hier terdege rekening mee te houden. Als dit stelselmatig gebeurt, levert dat al een hele verbetering op. Daarnaast is er voor de meer algemene kennisvragen een apart onderzoeksprogramma aangewezen. Dit programma moet per definitie breed zijn. Het varieert van endocrinologische vraagstellingen tot sociaal-culturele variabelen en concrete zorginterventies, zoals onderzoek naar verbetering van diagnostiek.
Verbeteren dagelijkse zorg
Bij onderzoek en ontwikkeling alleen mag het niet blijven. Het gaat ook om verbetering van de dagelijkse zorg. Women’s health mag in geen enkele zorgopleiding ontbreken. Bij richtlijnontwikkeling dient het een vast aandachtspunt te zijn evenals bij kwaliteitstoetsing. En voor de helft van alle verzekerden kunnen zorgverzekeraars er niet omheen hier bij het zorginkoopbeleid stevig rekening mee te houden.
Feminisering
Nu door de enorme instroom van vrouwelijke professionals de zorg de komende jaren fors zal feminiseren is de verwachting dat dit onderwerp eindelijk eens zal beklijven. Dan hebben we op de internationale vrouwendag werkelijk wat te vieren.