In 2006 luidde het dringend advies aan de toenmalige minister: maak het onderscheid tussen verpleegkundigen kwalificatieniveau 4 en 5 helder en veranker het wettelijk. Zes jaar later zijn we dicht bij de uitvoering van dat ingrijpende advies.
Want de verpleegkundig specialist is inmiddels wettelijk geregeld en bepaalde groepen verpleegkundigen, zoals longverpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen mogen onder bepaalde voorwaarden medicatie voorschrijven. En: op 8 maart worden de nieuwe beroepsprofielen voor de verpleging gepresenteerd, die het onderscheid duidelijk maken.
Onder leiding van professor Pauline Meurs ziet op 8 maart wederom een baanbrekend advies het licht. De laatste keer was het VBOC-advies dat de toenmalige minister van Volksgezondheid Hans Hogervorst in mei 2006 inontvangst nam. Inmiddels, zes jaar verder, is een van de belangrijkste adviezen uitgevoerd. De verpleegkundig specialist is inmiddels wettelijk geregeld en bepaalde groepen verpleegkundigen, zoals longverpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen mogen onder bepaalde voorwaarden medicatie voorschrijven.
Eigenwijs land
Op 8 maart gaat het dus over de nieuwe beroepsprofielen voor de verpleging. De belangrijkste vraag uit het VBOC-advies: maak het onderscheid tussen kwalificatieniveau 4 en 5 helder en veranker het wettelijk. Tot op de dag van vandaag werken er in Nederland HBO en MBO verpleegkundigen waarbij niemand het verschil ziet. Ze doen het zelfde werk en ze krijgen het zelfde salaris. Bovendien staan ze ook beiden in het BIG-register onder artikel 3 en zijn ze beiden tuchtrechtelijk aansprakelijk. Nederland is het enige land in de wereld waar verschillende niveaus verpleegkundigen op een wettelijke hoop zijn gegooid. Een eigenwijs land, dat getuigt van een ondernemersgeest (5 halen, 4 betalen), maar dit moeten we toch echt oplossen.
Toekomstbestendig
En dat gaan we dus doen. Niet alleen wordt het onderscheid duidelijk, er worden ook prachtige doorlopende en afgestemde profielen gepresenteerd. Professionals in de verpleging krijgen optimaal loopbaanperspectief, er kan carrière gemaakt worden. De profielen zijn gericht op 2020 en toekomstbestendig. De profielen worden aangeboden aan de minister van VWS en V&VN. Een mijlpaal in de geschiedenis van de verpleging!
Precies op tijd
Denkend aan de arbeidsmarktproblemen in de nabije toekomst en aan de explosieve groei in de zorgvraag, komt dit advies van de Stuurgroep V&V2020 precies op tijd. De verpleging bereidt zich voor op de toekomst. Veel meer zorg thuis, ouderen met verschillende chronische aandoeningen, een veel grotere zelfstandigheid van zorgvragers. Maar ook veel meer voorkomen dan behandelen, de verpleging probeert de kosten voor te zijn door netwerkzorg en voorlichting te combineren. Veel meer gaat deze beroepsgroep de coördinatie en regie van zorgprocessen voor haar rekening nemen. Verpleegkundig specialisten gaan, samen met de collega’s medisch specialisten en huisartsen, taakherschikking daadwerkelijk vorm geven. In multidisciplinaire samenwerkingsverbanden wordt zorg gegeven waar de Nederlander in de toekomst om vraagt.
Nieuw in te richten
De nieuwe beroepsprofielen dragen bij aan een nieuw in te richten zorgsysteem. Verpleging en patiënten vormen daarin gezamenlijk een team dat borg staat voor het oplossen van gezondheidsproblemen. Dat doen ze samen met andere zorgprofessionals en mantelzorgers. Netwerkzorg met de patiënt die deel uitmaakt van dit netwerk. De nieuwe profielen zijn aantrekkelijk voor schoolverlaters, maar ook voor mensen die graag willen omscholen. Er is straks plaats voor iedereen die een baan in de zorg wil en die daarvoor geschikt is.
De huidige verpleegkundigen en verzorgenden hoeven zich geen zorgen te maken, zij hebben de basis gelegd voor de nieuwe profielen. Aan hen is te danken dat Nederland zich geen zorgen over de zorg hoeft te maken, daar gaan zij namelijk voor zorgen.
Marian Kaljouw
Voorzitter V&VN