Een tijdje geleden probeerde ik een zorgverzekering af te sluiten via de collectiviteit van Besured. Ik vulde op de website mijn geboortejaar in. Vervolgens kon niet doorklikken naar de volgende pagina. Het bleek dat dat voor iedereen geldt die voor 1981 is geboren. Te oud…
Laagste premietarief
Daarna bezocht ik de website van Promovendum. Dat is een collectiviteit die beweert het laagste premietarief te kunnen berekenen omdat zij zich vooral richt op hoger opgeleiden. Die zouden een beter claimgedrag vertonen dan anderen, dan lager opgeleiden dus. Promovendum geeft een korting van meer dan 10 procent. Dat is meer dan toegestaan.
Lucratieve groep
YouCare is nog zo’n collectiviteit die zich op een bepaalde “lucratieve” groep richt. Bij een maximaal eigen risico van 500,- euro krijg je korting. Dit is nu net de groep die het minst claimt.
Overstap
Dan is er nog Blue, die adverteert met de mededeling dat klanten op elk moment mogen overstappen. Het risico bestaat dan dat mensen een goedkope polis nemen. Een polis waarbij de verzekeraar weinig ziekenhuizen heeft gecontracteerd. Als je dan ziek bent en naar een bepaald ziekenhuis wilt, dan stap je over naar een andere verzekeraar. Dat kan. De andere verzekeraars hebben een acceptatieplicht, zodat de rekening daar terechtkomt.
Solidariteit
We hebben in Nederland een zeer solidair gezondheidstelsel. Iedereen is verplicht verzekerd, iedereen betaalt dezelfde premie en zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren. Zo is de toegang tot basiszorg voor iedereen geborgd.
Risicoselectie tegengaan
Om risicoselectie tegen te gaan, worden zorgverzekeraars vooraf gecompenseerd via de zogeheten ex ante-risicoverevening. Voor groepen die voorspelbaar verliesgevend zijn zoals ouderen en chronisch zieken krijgen zorgverzekeraars een compensatie. Deze risicoverevening is zowel kroonjuweel als achilleshiel van ons stelsel. Zorgverzekeraars mogen wel kortingen aan collectiviteiten aanbieden.
Trend
Er lijkt een trend gaande waardbij zorgenverzekeraars en collectiviteiten steeds creatiever worden in het beperken van hun risico’s. Maar mag dat eigenlijk wel? En als het al mag, is het dan niet in strijd met de geest van de wet?
Evaluatie risicovereveningssysteem
Op dit moment evalueert de commissie-Don het risicovereveningssysteem. Daaruit moet blijken of het voor verzekeraars loont zich op speciale groepen te richten. Daarnaast zal de minister op aandrang van de VVD de NZa vragen expliciet te kijken naar de genoemde collectiviteiten.
Wordt vervolgd.