Overkomt het u ook wel eens? Je leest een stuk en denkt: lees ik het wel goed? Dat overkwam mij bij de lezing van de visie van Zorgverzekeraars Nederland over de uitvoering van de AWBZ 2013 die op 18 januari gepubliceerd werd.
Nieuw zorgstelsel
Nu heb ik toch redelijk goed de bouw van het nieuwe zorgstelsel gevolgd. De piramide: verzekeraar-aanbieder-cliënten staat in mijn geheugen geprent. Een goede werking van de zorgmarkt vraagt evenwicht in de piramide. De relatie verzekeraar en aanbieder wordt ingevuld door zorginkoop. Maar wat schetst mijn verbazing? Zorgverzekeraars Nederland stelt dat zij -in goed overleg- met het Ministerie van VWS de nieuwe situatie gedetailleerd hebben uitgewerkt. Dit terwijl u en ik nog in afwachting zijn van het wetsvoorstel dat bij de Raad van Staten ligt.
Gezamenlijk
Ik ga er toch van uit dat VWS met alle partijen – met de cliënten en de zorgaanbieders – deze uitvoering van de AWBZ 2013 voorbereiden. Zeker als we ernaar streven om de cliënten een stem te geven. Zo gaat Careyn de maatschappelijke onderneming inhoud te geven. Dan ook echt de cliënten aandeelhouders maken. In 2012 ga ik bijvoorbeeld in de wijk het gesprek aan hoe de cliënten, in een vereniging, denken over de zorgvoorzieningen in hun wijk en/of al dan niet dient te worden gebouwd of verbouwd bijvoorbeeld.
Dominantie verzekeraars
Maar als ik de visie van Zorgverzekeraars Nederland goed lees, dan is Careyn geheel in handen van de verzekeraar. Want wat kan ik nog beïnvloeden in de zorginkoop in de nieuwe situatie? De verzekeraars stellen voor te werken met representanten. Dat betekent voor Careyn, die regionale afspraken maakt met vier zorgkantoren in zes zorgkantoorregio’s, dat een productieafspraak met CZ bijvoorbeeld ook eerst wordt afgestemd met Achmea en DSW. Voor de zorgaanbieder liggen alle ‘bedrijfsgeheimen’ aldus op straat. En Zorgverzekeraars Nederland gaat nog een stap verder: de zorgverzekeraars leveren deze informatie aan Vektis, zodat per AGB gecontracteerde prestaties en tarieven (per tijdseenheid) voor alle zorgverzekeraars beschikbaar zijn. Dus voor alle zorgaanbieders liggen alle gegevens bij alle zorgverzekeraars.
Toezichtsautoriteiten
Ik ben aldus benieuwd naar de mening van de Nederlandse Zorgautoriteit en Nederlandse Mededingingsautoriteit die de opdracht hebben goed werkende zorgmarkten te maken en te bewaken. Want hoe kan in deze situatie de zorgmarkt zijn werk doen? Mijn devies aldus: zorg maken we samen. De uitvoering van de AWBZ is een zaak voor cliënten, verzekeraars en zorgaanbieders. Vergeet de cliënten en de zorgaanbieders dus niet!