Het aantal mensen dat meedenkt over en met oplossingen komt hoe we de gezondheidszorg gezond kunnen houden, is groot. Opvallend hierbij is dat velen willen weten wat gezondheidszorg kost.
Gedurende een aantal maanden heeft het CDA via de website ‘hoe houden we de zorg gezond’ mensen gevraagd hun ervaringen met de gezondheidszorg te delen. Dat leverde honderden reacties op met een groot aantal suggesties. Opvallend hierbij is dat veel mensen willen weten wat gezondheidszorg kost. Een aantal van hen gaf ook aan waarom: “Ik betaal 170 euro eigen risico per jaar, dan wil ik weten waaraan dat wordt uitgegeven”. Opmerkelijk dit argument, want iedereen betaalt deze premie, maar dat wordt niet als reden gegeven.
Prijs behandeling of medicijn
Eigenlijk is het merkwaardig dat mensen niet weten hoe duur het is als ze aan een blindedarm worden geopereerd of een consult brengen aan de oogarts. Een hele poos heeft mijn eigen apotheek op het doosje medicijnen keurig de prijs vermeldt. Juist in de periode waarin het preferentiebeleid werd geïntroduceerd. En zo ontdekte ik dat mijn zorgverzekeraar voor een medicijn dat ik gebruik eerst 180 euro betaalde voor 90 tabletten en een poosje later 79 euro. Sinds een halfjaar staat de prijs er niet meer op. Toch eens vragen, waarom niet.
Verbruik eigen risico
De meeste zorgverzekeraars sturen een overzicht hoeveel eigen risico inmiddels is ‘verbruikt’. Hierbij is meestal niet precies vermeld, waaraan. Vandaar ook waarschijnlijk de opmerking van verzekerden dat ze willen weten waaraan ze hun eigen risico hebben uitgegeven. Jammer dat ze niet op dit overzicht vermelden dat ik bijv. een keizersnede heb gehad of voor een andere behandeling een nachtje in het ziekenhuis ben geweest. Zo ontnemen ze ook hun verzekerden de kans hen op de hoogte te stellen van verkeerde declaraties. Ook dat argument hoorden we via die website.
Kostenbewustzijn
Kostenbewustzijn is belangrijk in onze samenleving. Zeker voor de zorg, waarover iedereen bijna dagelijks in de krant leest, dat er weer overschrijdingen zijn. We hebben een goede zorg en die willen we graag zo houden, maar we proberen ook mensen aan te moedigen zinnig en zuinig met zorg om te gaan. Kostenbewustzijn is daarbij een eerste stap.
Kostenoverzicht
Een aantal keren heb ik de afgelopen jaren een pleidooi gehouden voor een duidelijk kostenoverzicht door zorgverzekeraars aan hun verzekerden. Zorgverzekeraars zijn hiertoe niet verplicht. Minister Klink zegde de Kamer toe hen hierop aan te spreken, maar slechts een aantal zorgverzekeraars is hiertoe overgegaan.
Gevoel van verantwoording
Vanwege de reacties die wij op onze site binnenkregen, juist op dit punt, heb ik nogmaals een pleidooi gehouden voor een kostenoverzicht tijdens de begrotingsbehandeling. Ook andere partijen maakten hierover opmerkingen. De minister zegde toe hierover met de zorgverzekeraars in gesprek te gaan en ze toonde zich zelfs bereid desnoods het wettelijk te regelen. Terecht, want als mensen zelf vragen om meer inzicht in hun zorgkosten en zich daarvoor kennelijk verantwoordelijk gaan voelen, is het aan de overheid om aan die gerechtvaardigde wens tegemoet te komen.