Wie altijd al een diepgaander inzicht in het functioneren van ons landsbestuur wilde is in de afgelopen vakantieperiode op zijn wenken bediend. Ik doel dan natuurlijk op de ‘communicatiestoornis’ ter waarde van 50 miljard euro en in de slipstream daarvan de 32 miljard die per ongeluk niet op het lijstje ‘nog te betalen’ verscheen.
Aadequaat reageren
Wat ik nou eens graag zou willen weten is of Mark Rutte nou echt dacht dat hij 50 miljard goedkoper uit was, of dat hij het gewoon helemaal niet begrepen heeft. En wat is dan erger? Ronduit komisch was achteraf natuurlijk zijn neerbuigende opmerkingen naar de journalisten die ‘het niet begrepen’. Mark was er immers al de hele dag mee bezig; dus wie kon het beter weten dan hij. Het meest verbijsterend was de reactie, of liever gezegd het ontbreken van een adequate reactie, van de Tweede Kamer. Je wordt voor 82 miljard euro voor de gek gehouden en iedereen blijft lekker op vakantie.
Dom
Iets dichter bij huis, maar niet minder dom, was het afschaffen van het bouwregime in de zorg door minister Klink in 2008. We kunnen nu wel vaststellen dat destijds niemand die er over ging door had wat de financiële schade zou zijn. En die loopt, dat is nu wel duidelijk, in de miljarden. Nog geen enkel ziekenhuis is in de problemen gekomen door de marktwerking. Wel gebeurde dit door de volstrekt willekeurige impact van de afschaffing van het bouwregime.
Ik stop met schrijven
Ons ziekenhuis kan nu gelukkig wel gaan nieuw bouwen en dat is vooral dankzij banken en bouwers en niet door een evenwichtig verantwoord overheidsbeleid. Over hoe we zover gekomen zijn zou ik een spannend jongensboek kunnen schrijven, maar dat zal ik u niet aandoen. Nee, in plaats daarvan heb ik besloten maar eens te stoppen met het schrijven. De druk werd te groot. Nu de marktwerking in de zorg is verdampt en de verzekeraars de opkomende macht zijn, zit mijn werk erop en is het tijd voor een wisseling van de wacht.
Hans Feenstra
Ik heb lang moeten nadenken wie deze zware taak van mij over kan nemen. Hij of zij moet met het ongepolijste woord natuurlijk virtuoos kunnen jongleren. Anders zou de schok voor mijn trouwe lezers, veel dank daarvoor nog, te groot zijn. Maar ook geen blad voor de mond en, als het aan mij ligt, ietsje steviger er bovenop. Wat ongeremder dus. Gelet op de verschuivende macht is veel kennis van verzekeraars nodig, maar ook van de ziekenhuizen. Dit overpeinzend kwam er maar één naam in mij op: Hans Feenstra, voorzitter raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis. Hans weet het nog niet maar heeft gelukkig Google Alert 24 uur per dag op zijn eigen naam aanstaan, dus bij deze. Hans; veel succes!