“Geld volgt cliënt” is een mooi principe in de zorg. De cliënt heeft een vraag, krijgt een indicatie en ontvangt zorg. De zorgaanbieder declareert per cliënt de kosten van die zorg. Een systeem waar we inmiddels helemaal op ingericht zijn.
Kosten
Het probleem zijn de kosten. Die stijgen te hard. Dat de overheid daarop ingrijpt, is begrijpelijk. Alleen hanteert de overheid daarbij een ander principe dan het “geld volgt cliënt”: potjes worden gehalveerd, zonder naar vraag, indicatie of afspraken te kijken. Dat leidt in praktijk tot bizarre situaties.
Bizarre situaties
Neem de volgende situatie in de AWBZ. TNO heeft geïnventariseerd hoeveel nieuwe locaties er starten in 2011. Kosten 600 miljoen. Dat is teveel, vindt de overheid. De maatregel die ze treffen is: we geven maar 175 miljoen uit en dan alleen aan de locaties die voor 1 juli starten. Voor nieuwe locaties waarvan de opening na 1 juli gepland stond, is geen geld beschikbaar.
Voorbeeld
Wat betekent zo’n maatregel in de praktijk? Triade heeft afgelopen half jaar twee locaties geopend voor in totaal 34 cliënten. (Gelukkig in de eerste helft van 2011). Vanwege het genoemde maximum van 175 miljoen krijgen we slechts 46% van de kosten voor deze zorg vergoed, zo berichtte het zorgkantoor ons begin deze maand. Dat betekent dat we 18 cliënten op straat moeten zetten. Het geld volgt hen nu even niet.
Nog los van de vraag of dit verantwoord is jegens cliënten die recht hebben op zorg, mag de overheid zorgaanbieders niet met deze risico’s opzadelen. Verplichtingen worden immers al jaren vantevoren aangegaan.
Manier van werken
De overheid heeft het effect gezien en een week geleden besloten om 50 miljoen extra ter beschikking te stellen. Fijn voor onze huidige cliënten. Maar het verandert niets aan de manier waarop we met elkaar samenwerken in dit stelsel. Want wie zegt dat er volgend jaar niet weer op uur u ad hoc maatregelen worden genomen?
Hoe dit op te lossen?
Geef zorgkantoren/zorgverzekeraars de (financiële) ruimte om meerjaren afspraken te maken met zorgaanbieders. Voordat een zorgaanbieder een locatie ontwikkelt, moeten er afspraken gemaakt zijn met de zorgverzekeraar over de financiering. Controleer als overheid het systeem en verander niet tussentijds de spelregels.”