Afgelopen maandag een enerverend debat gehad op de radio, georganiseerd door Business News Radio en beroepsvereniging VvAA. Het onderwerp: hoe houden we de zorg -ook in de toekomst- betaalbaar, was me uit het hart gegrepen. En dat gold, zo bleek, niet alleen voor mij.
Constructief
Alle sprekers aan tafel, zo’n tweehonderd luisteraars in de zaal en zeker ook presentatrice Harmke Pijpers leken elk vanuit hun eigen professie en insteek oprecht geïnteresseerd in dit grote maatschappelijke vraagstuk. Mede hierdoor hing er een zeer positieve en constructieve sfeer. Ik vermoed dan ook dat menigeen het VvAA-gebouw verliet met positieve energie en spirit.
Hoogtepunt
Voor mij had het debat één duidelijk hoogtepunt. Dat was de discussie over een stelling die was ingebracht door voorzitter Roelf de Boer van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. Zijn stelling was dat het de zorgverzekeraars zijn, meer nog dan de zorgaanbieders, die de overkoepelende verantwoordelijkheid moeten nemen voor meer efficiency in de zorg en daarmee ook voor de betaalbaarheid op de lange termijn. Hoewel met de nodige nuance gebracht, legde De Boer hiermee natuurlijk de handschoen bij de zorgverzekeraars neer: zij moeten meer zorg uit een euro halen!
Uitdaging
Dit is een uitdaging waar ik in principe volmondig JA tegen zeg. In het nieuwe zorgstelsel is het ook het de bedoeling dat zorgverzekeraars die regierol oppakken. Maar om dat te kunnen moeten wij als zorgverzekeraar wel weten wat we kopen. We kunnen onze klanten alleen de beste zorg voor de laagste prijs bieden indien transparant en inzichtelijk is welke zorg we waar inkopen. Daartoe zijn verschillende indicatoren van groot belang. Naast bijvoorbeeld de Consumer Quality Index is het ook noodzakelijk dat ziekenhuizen ons openheid verschaffen. Alleen als ziekenhuizen echt transparant worden richting zorgverzekeraars, kunnen wij die door de NVZ gevraagde regierol ook echt waarmaken. Dit was dan ook mijn antwoord aan de heer De Boer.
Toezegging
De Boers reactie leek mij er één van volmondige instemming. Hij gaf ook aan dat de informatiehuishouding niet in alle gevallen voldoende op orde is om die openheid te verschaffen, maar dat dit inderdaad zal moeten gebeuren. Een toezegging en een intentieverklaring van de NVZ die ik maar al te graag incasseer. Het liet bovendien duidelijk zien dat de deelnemers aan het debat bereid waren om over hun eigen schaduw heen te stappen ten behoeve van het gedeelde belang van goede en betaalbare zorg ook in de toekomst.
Actuele kwestie
Naast openheid en transparantie vraagt de regierol ook om een gelijk speelveld tussen zorgverzekeraars. In het licht van het debat dat minister Schippers deze week met de Tweede Kamer voerde over haar plannen voor meer vrije prijsvorming, een zeer actuele kwestie. Dit onderwerp is zo omvangrijk en belangrijk dat het een eigen blog verdient. Ik kom er binnenkort dan ook graag op terug, met de uitkomsten van het debat in Den Haag in het achterhoofd.
Beeldvorming
Iets wat in het VvAA-debat niet echt aan de orde kwam, maar wat me wel geprikkeld heeft, is het recente onderzoek dat de VvAA heeft gedaan onder zorgprofessionals en -bestuurders. Dit onderzoek wijst er op dat de beeldvorming over zorgverzekeraars onder deze groep niet louter positief is. Hier is dus nog een wereld te winnen, zeker als het gaat om de veronderstelde motieven van zorgverzekeraars om financieel winst slaan uit het nieuwe systeem. Dat beeld zou ik graag wegnemen. Nederlandse zorgverzekeraars zijn stuk voor stuk organisaties zonder winstoogmerk, waar medewerkers zich bezig houden met goede zorg voor een goede prijs. En dus niet met knallende winsten en torenhoge bonussen, zoals afgelopen jaren bij financiële dienstverleners wereldwijd wel te vaak het geval is gebleken
Zendingswerk
Uit de verantwoording van de VvAA bleek overigens dat negen van de tien mensen die benaderd waren voor de enquête niet hadden gereageerd op de vragen die waren gesteld. Ik ben erg nieuwsgierig naar de denkbeelden die leven bij deze zwijgende meerderheid. Immers deze kunnen positiever, maar ook negatiever zijn dan bij de tien procent die wel heeft gereageerd. Wellicht is dit iets dat de VvAA op kan pakken in het vervolg van het gedane onderzoek. Ik zou dat interessant vinden, zeker als je ziet dat er bij de tien procent die wel gereageerd heeft, nog behoorlijk wat zendingswerk is te verrichten.
Diana Monissen
Voorzitter van de raad van bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar