Velen van U zullen nog ervaren hebben hoe het was om in een nietig vakantiedorp in Frankrijk met een paar blauwe girokaarten een postkantoortje binnen te stappen en de plaatselijke beambte uit te leggen dat je met deze kaarten 2 x 150 gulden kon ophalen.
Na raadpleging van enkele boeken en het zetten van gewichtige stempels lukte het in de meeste gevallen. Je kon weer een paar dagen vooruit.
Automaat
Vele jaren later is de financiële sector er in geslaagd om er voor te zorgen dat je zo’n beetje overal in de wereld een pasje in een automaat kan stoppen, waarna je een zelf gekozen bedrag aan euro’s of lokale valuta kunt krijgen. Dit alles is in een hoge mate bedrijfszeker en wordt over het algemeen goed gecontroleerd. De waardering door de gemiddelde burger is hoog.
Moeizaam in de zorg
Nu is dit hele stelsel van onderlinge uitwisseling van gegevens door de financiële sector natuurlijk ook een zaak van lange adem geweest, maar ik heb mij er altijd over verbaasd dat, wanneer het om zo iets belangrijks als gezondheidszorg gaat, die uitwisseling van gegevens altijd veel moeizamer lijkt te gaan.
Want als in Nederland bijvoorbeeld een moeder op leeftijd uit Venray bij haar zoon op bezoek gaat in Hengelo en zij moet als gevolg van een verkeersongeval in bewusteloze toestand naar een ziekenhuis in Hengelo worden gebracht, dan weet dat ziekenhuis niet welke medicijnen mevrouw gebruikt. En dat kan gevaarlijk zijn.
Omslachtig
In de gezondheidszorg gaan we dan discussiëren dat uitwisseling van gegevens beter regionaal kan, dat het te grootschalig is of dat het zo moeilijk is eenduidige formats te verzinnen waarmee bijvoorbeeld medicatiegegevens worden uitgewisseld.
Doorbraak of niet
De Eerste Kamer spreekt deze week over (de eerste fase van) het EPD, het elektronisch patiëntendossier. Ik hoop dat, ondanks veel discussie, in Nederland de doorbraak komt die de Nederlandse gezondheidszorg op een hoger peil gaat brengen en dat we dus met het EPD gaan beginnen. Het is immers ook van belang dat de uitwisseling van zorggegevens op een gecontroleerde en gecertificeerde manier kan gaan plaatsvinden.
Mission statement
Want dàt die uitwisseling van gegevens gaat plaatsvinden is geen discussie meer. Als de overheid dat niet zelf beslist, dan wordt het beslist. Zie het “mission statement” van Google Health:
“Google believes you should have easy access to your own health information – anytime, anywhere. With a Google Health account, you can store, manage and share all of your health and wellness information in one central place. It’s available from Google at no charge. All you need is a username and password to get started.
We believe that your health information belongs to you, and you should decide how much you share and whom you share it with. We will never sell your data. We use sophisticated security techniques including encryption on connections and on our servers to help keep your information secure and private. And you are always in control of what you want to share and what you keep confidential”
De Eerste Kamer staat dus voor een historische beslissing.