Minister Klink waagt zich in het overnamespel rond de IJsselmeerziekenhuizen aan “een roekeloze gok met gemeenschapsgeld”. Dat betoogt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis in een open brief in de Telegraaf. In de brief keert Erbudak zich tegen de financiële steun bij de overname van het Ijsselmeerziekenhuizen. Vorige week werd duidelijk dat de overheid 30 miljoen euro in een doorstart van de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen steekt. Dat is bijna 6 miljoen meer dan de bedoeling was. Volgens Erbudak heeft Klink geen enkele garantie dat dit bedrag gebruikt wordt voor de instandhouding van de noodzakelijke zorg. Erbudak beticht de minister op grond hiervan van “een korte termijnvisie zonder resultaat”: “Wie de correspondentie van Klink heeft gevolgd kan niet anders dan concluderen dat deze minister niet in staat is langer dan twee weken vooruit te kijken.” Bovendien heeft de minister volgens Erbudak de discussie vertroebelt door de term ‘systeemziekenhuis’ te introduceren, “een term die hij heeft afgekeken van zijn collega Bos”. Naar analogie met de bancaire sector zijn dit instellingen die van cruciaal belang zijn voor het functioneren van de hele sector. “Over de gevolgen van dat nieuwe woord in de zorg heeft Klink niet nagedacht”, schrijft Erbudak. “We hebben nu dus in Nederland systeemziekenhuizen en gewone ziekenhuizen. Wat is de positie ten opzichte van elkaar? Zijn systeemziekenhuizen, die monopolist zijn, onaantastbaar? Hoe goed of slecht ze ook zijn?”
Concurrentievervalsing
Erbudak speelde in een eerder stadium van het overnamespel zelf ook een rol. Slotervaart-eigenaar Meromi Holding was een van de mogelijke overnamekandidaten. Meromi moest het uiteindelijk afleggen tegen de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter.
Erbudak staat niet alleen in haar kritiek op de overheidssteun. Ziekenhuizen in aanpalende regio’s beraden zich op juridische stappen tegen wat zij zien als concurrentievervalsing.