Volgens adviseurs van buiten is marktdenken de ziel van de zorg. De hoogleraren Smalhout en Post stellen dat marktwerking juist een ramp is voor de gezondheidszorg. Vanuit het belang van de patiënt zijn hun argumenten het overwegen waard. Dit stelt dr. R. Seldenrijk, directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) in het Nederlands Dagblad.
Bedrijfsmatig inzicht en goed ondernemerschap zijn van groot belang voor alle onderdelen van de gezondheidszorg daarover geen misverstand, vindt Seldenrijk. Maar wee degene die ondernemerschap verwart met de ideologie van het marktdenken. De overheid vindt dat de markt twee dingen moet geven: kostenbeheersing en kwaliteitsverbetering, aldus Seldenrijk. Maar de overheid heeft alleen belang bij kostenbeheersing. Dat maakt het systeem zo kwetsbaar. Bovendien stijgen de kosten en is de kwaliteit hier en daar behoorlijk aan het zakken.
Dat de ‘vrijemarkteconomie’ heeft geleid tot een economische puinhoop, kan niemand ontkennen, zegt Seldenrijk. Denk aan Wall Street, of Fortis, of de bonussen. Natuurlijk is hierover veel meer te zeggen, maar goed ondernemerschap is geen marktideologie en de zorg is geen markt en mag dat ook niet worden. Lees Seldenrijks gehele betoog in het Nederlands Dagblad.