Het preventief gebruik van antibiotica op intensive-afdelingen kan honderden doden per jaar voorkomen. Dat concluderen Nederlandse artsen in dagblad Trouw. Patiënten die langer dan twee dagen op een intensive care (IC) liggen, lopen flinke kans op een infectie, soms met dodelijke afloop. Zulke drama’s kunnen in veel gevallen worden voorkomen met preventieve antibiotica, blijkt uit een groot Nederlands onderzoek. Er deden bijna 6000 patiënten uit dertien ziekenhuizen aan mee.
Ongeveer een kwart van de patiënten overleed binnen een maand. Bij degenen die preventief antibiotica kregen, lag de sterfte 3 procent lager. Die winst lijkt misschien bescheiden, maar op de geschatte 18 duizend patiënten die ieder jaar langdurig op een IC liggen, zou het 540 sterfgevallen schelen. “Het lijdt geen twijfel dat we deze methode snel moeten invoeren op alle Nederlandse IC’s”, zegt hoofdonderzoekster Anne Marie de Smet, intensivist in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, in dagblad Trouw. “Je zou zelfs kunnen bekijken of het op Europese schaal kan.” De antibiotica zijn overal beschikbaar en niet duur, dus veel moeite hoeft het niet te kosten.
Resistentie is risico
Er is één bedenking, schrijven de onderzoekers in het vakblad New England Journal of Medicine . Bij het gebruik van antibiotica op grote schaal kunnen bacteriën resistent worden, reden waarom Nederlandse artsen altijd zuinig met de middelen omgaan. “Als er resistentie optreedt, wordt het lastiger om patiënten te behandelen”, zegt de Utrechtse arts-microbioloog en medeonderzoeker Marc Bonten in Trouw. “Het relatief kleine voordeel van 3 procent ben je dan zo kwijt.”
Desondanks pleit ook Bonten voor een snelle invoering van de preventieve aanpak op IC’s. De balans is volgens hem positief, omdat tijdens het onderzoek geen extra resistentie aan het licht kwam en omdat zich bij eerder Nederlands onderzoek evenmin problemen voordeden. “We hebben in elk geval een voordeel op korte termijn. Garanties voor de lange termijn zijn er nooit, net als met aandelen.”