Veel gespecialiseerde verpleegkundigen, operatieassistenten, laboranten, ic-medewerkers, weekend-, avond- en nachtcoördinatoren (wanco’s), medisch secretaresses en ook verschillende artsen houden het volgens de krant voor gezien. Tot 1 april aanstaande zullen maar liefst tachtig medewerkers uit de directe medische zorg zijn vertrokken. De Telegraaf schrijft te beschikken over een gedetailleerde lijst met personeel, veelal met een vaste aanstelling, dat weg is of weg gaat.
Personeel bij naburige hospitalen aan de slag
Nog 300 weg
Volgens ingewijden zal deze leegloop de ziekenhuizen snel vleugellam maken. “Onze beste mensen vertrekken nu.” Naar eigen zeggen ligt de oorzaak voor een belangrijk deel in onvrede over de toekomst. Behalve deze tachtig vertrekken ook circa driehonderd medewerkers uit de zogeheten ondersteunende diensten. Zij moeten, in het kader van de voorgenomen overname door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter en de bezuinigingen die hij wil doorvoeren, de komende maanden het veld ruimen.
Uitstroom
Een deel van de vertrekkers is of gaat aan het werk bij naburige ziekenhuizen, die de afgelopen maanden toen de twee polderziekenhuizen in de problemen kwamen, actief personeel hebben geworven om zoveel mogelijk nieuwe ‘klanten’ te winnen. Woordvoerster Debbie Wijman van de IJsselmeerziekenhuizen zegt de uitstroom van zeker tachtig medewerkers noch te kunnen bevestigen noch te kunnen ontkennen, maar geeft wel toe dat er veel mensen vertrekken. Het gaat om ‘niet verlengde contracten’, is haar indruk naar eigen zeggen.
Kapitaalinjectie
Binnenkort worden de twee polderziekenhuizen omgedoopt in MC Groep, het particuliere zorgbedrijf dat de ziekenhuizen met tientallen miljoenen euro’s overheidssteun hoopt te kunnen overnemen. Over enkele weken maakt de Nederlandse Zorgautoriteit bekend of zij bereid is tot een kapitaalinjectie in de twee hospitalen. Pas dan is de overname een feit. (De Telegraaf)